Навигационна пътека

За безпроблемна почивка - 08/08/2011

Пилони със знамена на 27-те страни членки на ЕС © ЕС

Ако сте решили да прекарате почивката си в друга страна от ЕС, прочетете нашите полезни съвети за безпроблемно пътуване.

Никога до сега не е било толкова лесно да се пътува в Европа благодарение на споразуменията на ЕС за границите, домашните любимци, медицинското лечение, цените за роуминг услуги и правата на пътниците.

Преди да тръгнете на път:

  • Винаги носете със себе си лична карта или паспорт - в случай че ви се наложи да докажете самоличността си, например при регистрация за полет. Ако пътувате за или от Ирландия, Великобритания, България, Кипър или Румъния, ще е необходимо да покажете такъв документ при преминаване на границата, тъй като тези страни не принадлежат към европейската зона за свободно пътуване.
  • За да пътувате със своите котки, кучета и порове, те трябва да имат паспорт за домашни любимци. Той е доказателство, че те са ваксинирани против бяс. Преди да тръгнете на път е добре да проучите националните правила English на Ирландия, Великобритания, Финландия, Малта и Швеция, тъй като тези страни имат допълнителни изисквания. Националните правила се отнасят също така и за други животни.
  • Свържете се с мобилния си оператор, ако възнамерявате да използвате често телефона си, особено за сърфиране в интернет и изпращане на електронни писма. Ако сметката ви за роуминг на данни достигне 50 евро, вашият мобилен оператор трябва да прекъсне услугата, за да ви предпази от "шокови" сметки. Но преди да се отправите на път, вие можете да изберете по-нисък или по-висок лимит. ЕС също така постави ограничения върху таксите за роуминг при телефонни разговори и съобщения English .
  • Не забравяйте номера на ЕС за спешни повиквания: 112. Той е активен във всяка страна от Съюза и в зависимост от държавата, в която се намирате, операторите говорят различни езици DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski .

На път

  • Запознайте се с вашите права, когато ползвате въздушен или железопътен транспорт. Хората с увреждания или намалена подвижност се ползват с допълнителни права при тези видове транспорт.

За да научите повече за това какво ЕС може да направи за вас, обърнете се към Europe Direct - информационната служба на Комисията. Запитвания могат да бъдат отправяни на всички официални езици на ЕС.

Повече за пътуването в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки