Navigacijska pot

Vizija povezane Evrope - 28/03/2011

Načrt za učinkovitejši prometni sistem predvideva povezavo evropskih cestnih, železniških, letalskih in vodnih omrežij ter zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in odvisnosti od uvoza nafte.

Novi načrt evropskega prometnega območja DeutschEnglishfrançais je namenjen povečanju mobilnosti in nadaljnjemu povezovanju evropskih prometnih omrežij ter hkrati zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov in odvisnosti držav EU od uvoza nafte.

Ukrepi za spodbujanje naložb v prometno infrastrukturo in spremembo prometnih vzorcev na področju potniškega in tovornega prometa krepijo gospodarsko konkurenčnost in zaposlovanje.

Načrt se osredotoča na mestni in medmestni promet ter potovanja na dolge razdalje. Do leta 2050 določa več ciljev:

  • v mestih postopno opuščanje avtomobilov, ki uporabljajo klasična goriva;
  • preusmeritev 50 % cestnega tovornega in potniškega prometa na razdaljah nad 300 km na železniške in vodne prometne poti;
  • letalski prevozniki naj bi povečali delež trajnostnih goriv z nizko vsebnostjo ogljika na 40 %;
  • zmanjšanje emisij ladij za vsaj 40 %.

V prometnem sektorju EU naj bi se emisije toplogrednih plinov tako zmanjšale za 60 %.

Boljše povezave

Nemoteno prehajanje med načini prevoza, denimo železnico ter letalskim in vodnim prometom, bo povečalo učinkovitost vseevropskega prometnega omrežja ter poenostavilo potniški in tovorni promet.

Do leta 2020 se bodo povezali evropski sistemi za izmenjavo informacij, upravljanja prometa in plačevanja v potniškem in tovornem prometu. Do leta 2050 naj bi bila vsa glavna letališča povezana z železniškim, po možnosti visokohitrostnim omrežjem. Osrednja morska pristanišča naj bi bila povezana z železniškim tovornim omrežjem in po možnosti tudi z notranjim sistemom vodnih poti.

Hkrati naj bi EU razširila in usklajevala uporabo načel "uporabnik plača" in "onesnaževalec plača" ter s tem financirala svojo prometno infrastrukturo.

Drugi ukrepi:

  • uvajanje novih avtomobilskih tehnologij, novih vrst goriva in sistemov upravljanja prometa;
  • do leta 2020 je treba v celoti posodobiti evropski sistem nadzora zračnega prometa z oblikovanjem enotnega evropskega neba English in dokončno oblikovati skupni evropski zračni prostor 58 držav;
  • razvoj inteligentnih sistemov upravljanja prometa;
  • do leta 2020 je treba prepoloviti število prometnih nesreč s smrtnim izidom in se približati cilju odprave smrtnih žrtev v cestnem prometu.

Promet je življenjsko pomemben za gospodarstvo, zaposlovanje in kakovost življenja. V prometni industriji je neposredno zaposlenih 10 milijonov ljudi. Ta sektor predstavlja približno 5 % bruto domačega proizvoda EU, povprečno evropsko gospodinjstvo pa porabi 13 % svojega proračuna za stroške prevoza.

Več o prometu English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave