Навигационна пътека

Визия за взаимосвързана Европа - 28/03/2011

В нови планове за по-ефикасен транспорт се предвижда свързване на европейските сухопътни, железопътни, въздушни и водни транспортни мрежи, ограничаване на зависимостта от внос на петрол и намаляване на емисиите на парникови газове.

Целта на новия европейски транспортен план DeutschEnglishfrançais е да се повиши мобилността на гражданите и съвместимостта на транспортните мрежи в ЕС, като при това се намалят емисиите на парникови газове и зависимостта на Съюза от внос на нефт.

Мерките за насърчаване на големи инфраструктурни инвестиции и промяна на начините за превоз на хора и товари ще засилят конкурентоспособността на икономиката и ще създадат работни места.

Целите на плана, които трябва да бъдат постигнати до 2050 г., са съсредоточени върху градския и междуградския транспорт, както и върху пътуванията на дълги разстояния. В плана се призовава:

  • градовете постепенно да премахнат бензиновите автомобили изцяло;
  • 50 % от всички пътници и товари, използващи съхопътен транспорт за междуградски пътувания над 300 км, да бъдат прехвърлени към железопътния и водния транспорт;
  • авиокомпаниите да увеличат потреблението си на устойчиви нисковъглеродни горива до 40 %;
  • корабоплаването да намали въглеродните си емисии с 40 %.

Постигането на тези цели ще помогне на ЕС да намали с 60 % своите емисии на парникови газове от всички видове транспорт до 2050 г.

По-добри връзки

Безпрепятствените връзки между сухопътния, железопътния, въздушния и водния транспорт ще улеснят превоза на пътници и товари и ще спомогнат за създаване на по-ефикасна транспортна мрежа в ЕС.

До 2020 г. планът предвижда свързване на системите за плащане, управление и информация за пътническия и товарния транспорт в Европа. До 2050 г. всички големи международни летища ще имат (за предпочитане) високоскоростни връзки с железопътната мрежа. Всички важни пристанища ще бъдат свързани с товарната железопътна мрежа, а когато е възможно и с вътрешните водни пътища.

Едновременно с това ЕС ще разшири обхвата на принципите "потребителят плаща" и "замърсителят плаща" и ще координира прилагането им, за да финансира транспортната си инфраструктура.

Някои от останалите мерки ще:

  • насърчават използването нови горива, технологии за двигатели и системи за управление на трафика;
  • координират до 2020 г. управлението на националните системи за контрол на въздушния трафик чрез програмата на ЕС "Единно европейско небе English " и ще разширят прилагането на този принцип до Общоевропейското авиационно пространство češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska, обхващащо 58 страни;
  • спомогнат за внедряване на интелигентни системи за управление на транспорта;
  • намалят наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия до 2020 г. и ще сведат фаталните случаи почти до нула до 2050 г.

Транспортът е от жизненоважно значение за икономиката, растежа на заетостта и качеството ни на живот. В транспортния сектор са пряко заети 10 млн. души, а приходите от него представляват около 5 % от брутния вътрешен продукт на ЕС. Едно средностатистическо домакинство изразходва 13 % от своя бюджет за транспорт.

Още за транспорта English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки