Sökväg

Färre dödsoffer i trafiken - 12/10/2010

Genom att satsa på utbildning, bättre vägar och säkrare fordon ska antalet dödsolyckor på EU:s vägar halveras.

Under 2009 omkom cirka 35 000 människor i trafiken i EU. Det är drygt en tredjedel färre än 2001, då kommissionen först satte upp målet om att halvera antalet dödsolyckor. Det är visserligen en klar förbättring, men knappast skäl att fira. Enligt en ny Eurobarometer Englishfrançais om trafiksäkerhet i Europa anser de flesta att man borde göra mer för att minska trafikolyckorna.

Fortkörning, rattfylleri och slarv med bilbältet ligger bakom de flesta av dödsolyckorna. Men dåliga vägar och osäkra fordon innebär också onödiga risker.

EU:s nya riktlinjer för trafiksäkerhet som föreslogs i juli 2010 handlar främst om bättre förarutbildning och skärpta trafikkontroller. Man vill också se bättre vägar, framförallt landsvägar och stadsgator där de flesta olyckorna sker.

Fordonen skulle kunna bli säkrare med hjälp av intelligent teknik, t.ex. sensorer som varnar om man kommer över på fel körbana.

Motorcyklister och mopedister är inblandade i 17 procent av alla dödsolyckor, trots att de bara utgör 2 procent av trafikanterna. Säkrare fordon med t.ex. avancerade bromssystem skulle öka säkerheten för dessa trafikanter.

För tredje året i rad firas den europeiska trafiksäkerhetsdagen den 13 oktober med olika evenemang i Bryssel. Kommissionen anordnar en konferens där man presenterar sina nya riktlinjer för de kommande tio åren. Man kommer också att diskutera trafiksäkerhetsfrågor och visa upp bra lösningar i EU-länderna.

Ordförandelandet Belgien står värd för ett seminarium om EU-ländernas samarbete mot de vanligaste trafikförseelserna.

EU:s webbplats om trafiksäkerhet

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar