Kruimelpad

Toch nog altijd teveel verkeersdoden - 12/10/2010

Verstandig rijgedrag, goede wegen en betrouwbare voertuigen kunnen het verkeer in heel Europa veiliger maken.

In 2009 stierven er in de EU zo'n 35.000 mensen in het verkeer, ruim een derde minder dan in 2001. Een enorme vooruitgang, maar nog geen reden om te feesten. Volgens een recente enquête Englishfrançais van de EU over de verkeersveiligheid in Europa, vinden de meeste mensen dat er meer moet gebeuren om het aantal ongevallen te verminderen.

Te snel, onder invloed of zonder gordel rijden veroorzaakt veel dodelijke ongevallen. Maar ook onveilige voertuigen en slecht onderhouden wegen zorgen voor onnodige risico's.

De nieuwe richtsnoeren voor meer verkeersveiligheid die de EU in juli heeft voorgesteld, kunnen zorgen voor betere rijlessen en een strengere handhaving van de verkeersregels. Maar de EU pleit ook voor betere wegen, vooral in landelijk en stedelijk gebied. Daar gebeuren namelijk veel meer ongevallen dan op de snelweg.

Voertuigen kunnen veiliger worden gemaakt met intelligente technologieën, bijvoorbeeld sensoren die waarschuwen wanneer een voertuig van de rijbaan dreigt te raken.

Zo'n 17% van het jaarlijkse aantal dodelijke slachtoffers zijn motorrijders of bromfietsers, hoewel zij maar 2% van de weggebruikers vertegenwoordigen. Vernieuwingen zoals geavanceerde remsystemen zouden deze vorm van vervoer iets veiliger kunnen maken.

Al voor het derde jaar heeft de EU 13 oktober uitgeroepen tot Europese verkeersveiligheidsdag. Dit jaar presenteert de Commissie haar plannen voor de komende tien jaar, trouw aan de doelstelling uit 2001, namelijk een halvering van het aantal verkeersdoden.

Tegelijkertijd laat EU-voorzitter België op 13 en 14 oktober in het "European Road Safety Village" in Brussel zien hoe de EU-landen de meest voorkomende verkeersovertredingen bestrijden.

Meer over verkeersveiligheid in Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links