Navigációs útvonal

Hogyan csökkenthető felére a közúti balesetek halálos áldozatainak száma? - 12/10/2010

Felelős járművezetői magatartás, jó minőségű utak és jól karbantartott járművek - az EU e három tényező révén kívánja biztonságosabbá tenni Európa közútjait.

2009-ben mintegy 35 ezren haltak meg közúti balesetben az EU területén - ami a 2001-es adathoz viszonyítva több mint egyharmadnyi csökkenést jelent. Bár ez jelentős előrelépés, aligha ad okot az ünneplésre. Az EU egy friss közlekedésbiztonsági felmérés Englishfrançais e szerint az emberek zöme egyetért abban, hogy még többet kell tenni a balesetek számának csökkentése érdekében.

A baleseti halálokok között a gyorshajtás, az ittas vezetés és a biztonsági öv használatának mellőzése áll az élen. A rosszul karbantartott utak és a biztonsági követelményeknek meg nem felelő járművek további elkerülhető kockázatot képviselnek.

Az EU új közúti közlekedésbiztonsági iránymutatások at terjesztett elő júliusban, melyekben elsősorban a járművezető-képzésre és a közlekedési szabályok érvényre juttatására összpontosított. Az iránymutatásokban ezenkívül az utak állapotának javításáról is szó esik, főként a vidéki és a városi utakat illetően, mivel ezeken jóval több baleset fordul elő, mint az autópályákon.

A járművek az intelligens technológiák segítségével még biztonságosabbá tehetők. Fel lehet szerelni őket például olyan érzékelővel, amely figyelmeztető jelzést ad le, ha az autó elhagyja a számára kijelölt forgalmi sávot.

Noha a motorkerékpáron és a robogón közlekedők a forgalomban részt vevő embereknek csupán 2%-át teszik ki, arányuk a halálos kimenetelű balesetek áldozatai körében minden évben eléri a 17%-ot. Megfelelő biztonsági felszerelések, például fejlett fékrendszerek alkalmazásával javítani lehetne e járművek rossz baleseti statisztikáit.

Az EU idén október 13-án immár harmadik éve rendezi meg az európai közúti közlekedésbiztonsági napot. A Bizottság megragadja az alkalmat a következő tíz évre szóló új iránymutatások bemutatására, megerősítve 2001-es elhatározását, hogy felére csökkenti a közúti balesetek halálos áldozatainak számát.

Az EU belga elnöksége szintén készül a közlekedésbiztonsági napra: konferenciát hívott össze, és standokat állít fel, hogy bemutassa az érdeklődők számára, milyen eredményeket ért el az EU a leggyakoribb közlekedési szabálysértések elleni fellépésben.

Bővebben az európai közúti közlekedésbiztonságról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek