Navigointipolku

EU haluaa puolittaa tieliikenteen uhrien määrän - 12/10/2010

Huolellinen ajotapa, laadukas tiestö ja turvalliset ajoneuvot ovat liikenneturvallisuuden avaintekijöitä.

Vuonna 2009 EU:n teillä kuoli 35 000 ihmistä, mikä on reilu kolmannes vähemmän kuin vuonna 2001. Vaikka kehitystä on siis tapahtunut, luvut eivät anna aihetta juhlimiseen. Tuoreen liikenneturvallisuutta käsittelevän EU-tutkimuksen Englishfrançais mukaan useimmat ihmiset ovat sitä mieltä, että onnettomuuksien ehkäisyyn olisi panostettava enemmän.

Tiekuolemien yleisimpiä syitä ovat ylinopeus, rattijuopumus ja turvavyön käytön laiminlyönti. Myös teiden kunnossapidon ja ajoneuvojen turvavarustelun puutteet aiheuttavat tarpeettomia riskejä.

EU:n uuden liikenneturvallisuusohjelman tärkeimmät tavoitteet ovat kuljettajien kouluttaminen ja liikennesääntöjen noudattamisen tehokkaampi valvonta. Heinäkuussa esitellyssä ohjelmassa vaaditaan myös tiestön kunnon parantamista etenkin maaseudulla ja taajamissa, sillä valtaosa tieturmista tapahtuu moottoriteiden ulkopuolella.

Ajoneuvojen turvallisuutta voidaan parantaa ns. älykkään teknologian sovelluksilla. Autoihin on esimerkiksi saatavilla kaistavahti, jonka tunnistin varoittaa kuljettajaa, jos auto ajautuu ulos ajokaistalta.

Vuosittaisista liikennekuolemista moottoripyöräilijöiden ja mopoilijoiden osuus on noin 17 prosenttia, vaikka heitä on tienkäyttäjistä vain 2 prosenttia. Ryhmän turvallisuutta voitaisiin parantaa muun muassa kehittyneiden jarrujärjestelmien avulla.

Eurooppalaista tieturvallisuuspäivää vietetään 13. lokakuuta. Tänä vuonna komissio esittelee liikenneturvallisuusohjelmaansa, jonka tavoitteena on puolittaa liikennekuolemien määrä kymmenessä vuodessa. Tieliikenteen uhrilukuja on pyritty aktiivisesti vähentämään jo vuodesta 2001.

EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Belgia järjestää Brysselissä 14.10. seminaarin, jossa esitellään EU-maiden viranomaisten yhteistyötä liikennerikkomusten ehkäisyssä ja selvittämisessä.

Lisätietoa tieliikenneturvallisuudesta Euroopassa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä