Διαδρομή πλοήγησης

Μείωση κατά 50% των θανάτων από τροχαία - 12/10/2010

Προσεκτική οδική συμπεριφορά, ποιοτικές οδικές υποδομές και ασφαλή οχήματα είναι τα τρία στοιχεία που πρέπει να συγκερασθούν για να γίνουν ασφαλέστεροι οι δρόμοι της Ευρώπης.

Περίπου 35.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ το 2009. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε σχέση με το 2001 κατά περισσότερο από το ένα τρίτο. Το γεγονός αυτό μπορεί να συνιστά σημαντική βελτίωση, αλλά δεν αποτελεί λόγο για εφησυχασμό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Englishfrançais της ΕΕ για την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για μείωση των ατυχημάτων.

Οι σοβαρότερες αιτίες θανάτου στα τροχαία ατυχήματα είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Η κακή συντήρηση του οδικού δικτύου και τα μη ασφαλή οχήματα αποτελούν επίσης κινδύνους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η νέα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την οδική ασφάλεια , που προτάθηκε τον περασμένο Ιούλιο, επικεντρώνεται κυρίως στην εκπαίδευση των οδηγών και στην αποτελεσματικότερη επιβολή των οδικών κανόνων. Προσβλέπει επίσης στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στις αγροτικές και αστικές περιοχές όπου παρατηρούνται τα περισσότερα ατυχήματα σε σύγκριση με τους αυτοκινητόδρομους.

Τα οχήματα μπορούν να γίνουν ασφαλέστερα μέσω της χρήσης έξυπνων τεχνολογιών, όπως οι αισθητήρες που μας ειδοποιούν όταν το όχημα βγαίνει έξω από τη λωρίδα κυκλοφορίας.

Κάθε χρόνο, το 17% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων αφορούν οδηγούς μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι οποίοι όμως αποτελούν μόνον το 2% των χρηστών του οδικού δικτύου. Μέτρα ασφαλείας, όπως τα προηγμένα συστήματα φρένων, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η ΕΕ εορτάζει στις 13 Οκτωβρίου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προσεχή δεκαετία, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει το 2001 για μείωση του αριθμού των θανατηφόρων ατυχημάτων στο μισό.

Παράλληλα, η βελγική προεδρία της ΕΕ θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλη την ΕΕ για την καταπολέμηση των συνηθέστερων οδικών παραβάσεων.

Περισσότερα για την ασφάλεια στους δρόμους της Ευρώπης

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι