Sti

Antal trafikdræbte skal halveres - 12/10/2010

Opskrift på større trafiksikkerhed i EU: klogere bilister, god infrastruktur og ordentlige biler.

I 2009 blev omkring 35 000 mennesker dræbt i trafikken i EU. Tallet er faldet med en tredjedel siden 2001, og selv om det er et stort skridt i den rigtige retning, er der ingen grund til at lade propperne springe. Ifølge en ny EU-undersøgelse Englishfrançais om trafiksikkerhed mener de fleste, at der bør gøres mere for få antallet af ulykker ned.

For høj fart, alkohol og manglende brug af sikkerhedsseler er nogle af hovedårsagerne til dødsfaldene. Dårligt vedligeholdte veje og usikre biler er også unødvendige risici.

Et nyt sæt EU-retningslinjer for trafiksikkerhed , der blev fremlagt i juli, lægger især vægt på at uddanne bilisterne og sørge for bedre håndhævelse af færdselsreglerne. De handler også om bedre veje, især på landevejene og i byerne, hvor de fleste ulykker sker - i modsætning til motorvejene.

Bilerne kan gøres sikrere ved brug af intelligent teknologi. Et eksempel er sensorer, der advarer bilister om, at de er på vej over i en anden bane.

Hvert år tegner motorcyklister og knallertkørere sig for 17 % af alle dødsfald, selv om de kun udgør 2 % af trafikanterne. Denne transportform er altså langt mere usikker, men sikkerhedsforanstaltninger som avancerede bremsesystemer kan hjælpe.

For tredje år i træk markerer EU den europæiske trafiksikkerhedsdag den 13. oktober. I år fremlægger Kommissionen de nye retningslinjer for de næste ti år og bekræfter sit løfte fra 2001 om at halvere antallet af trafikdræbte.

Og i Bruxelles vil det belgiske EU-formandskab i mellemtiden sætte fokus på, hvad der er gjort rundt omkring i EU for at bekæmpe de mest udbredte trafikforseelser.

Mere om trafiksikkerhed i EU

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links