Навигационна пътека

Намаляването на жертвите по пътищата остава приоритет - 12/10/2010

Разумно поведение от страна на водачите, качествена пътна инфраструктура и сигурни автомобили трябва да повишат безопасността по пътищата в Европа.

Около 35 000 души са загинали по пътищата в ЕС през 2009 г., с повече от една трета по-малко спрямо 2001 г. Въпреки че напредъкът е значителен, той едва ли е повод за празнуване. Според неотдавнашно проучване Englishfrançais за пътната безопасност в Европа повечето хора считат, че е необходимо да се направи повече за намаляване на произшествията.

Превишената скорост, употребата на алкохол и шофирането без предпазен колан са водещите причини за смърт по пътищата. Зле поддържаните пътища и несигурните автомобили обаче също представляват ненужен риск.

През юли бяха предложени нови насоки на ЕС за пътна безопасност , в които се поставя акцент върху обучението на водачите и по-доброто прилагане на законите за движение по пътищата. В тях също така се призовава за по-добри пътища, особено в селските и градските райони, където се случват повече произшествия в сравнение с магистралите.

Безопасността на автомобилите може да се подобри чрез използване на интелигентни технологии, като например сензори, предупреждаващи, когато автомобилът излиза извън своята пътна лента.

Всяка година 17% от жертвите са водачи на мотоциклет или мотопед, въпреки че те са едва 2% от участниците в движението. Средства за безопасност като усъвършенствани спирачни системи ще подобрят негативната статистика за сигурността на този вид транспорт.

За трета поредна година ЕС отбелязва Европейския ден на пътната безопасност на 13 октомври. Тази година Комисията ще представи новите насоки за следващите десет години, потвърждавайки ангажимента си от 2001 г. за намаляване на броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия наполовина.

В същото време белгийското председателство на ЕС ще представи в Брюксел част от предприетите в целия Съюз действия за борба с най-честите нарушения на правилата за движение по пътищата.

Повече за безопасността по европейските пътища

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки