Sökväg

Res smartare, lev bättre - 17/09/2010

Europeiska trafikantveckan 2010 - logotyp © EU

Passa på att gå eller cykla i stället för att ta bilen under Europeiska trafikantveckan 2010.

Biltrafiken försämrar livskvaliteten och skadar hälsan - bilarna orsakar inte bara trafikstockningar utan också buller och föroreningar. Föroreningarna förvärrar luftvägssjukdomar och ett stillasittande liv ökar risken för fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom dör 127 000 människor varje år på Europas vägar.

Europeiska trafikantveckan 2010 English visar att man kan lämna bilen hemma och istället använda miljövänligare och tystare transportsätt. På så sätt gör man både miljön och hälsan en tjänst. Om du cyklar eller går till jobbet kan du hjälpa till att minska koldioxidutsläppen och dessutom hålla dig i form.

Mellan den 16 och 22 september anordnar de deltagande städerna olika evenemang för att slå ett slag för miljövänligare sätt att ta sig fram. I Bologna i Italien hålls en auktion på begagnade cyklar och i Cannes i Frankrike kan man få information om samåkning. I Brno i Tjeckien kan man prova på stavgång och rullskridskor och i Bryssel kommer man att rulla ut en röd matta på trottoaren till en av de största genomfartslederna.

Europeiska trafikantveckan har anordnats varje år sedan 2002. Utöver de olika aktiviteterna under veckan förbinder sig de deltagande städerna att införa minst en permanent åtgärd. Förra året deltog hela 2 178 städer som tillsammans antog 4 441 permanenta åtgärder.

Det viktigaste evenemanget under veckan är den bilfria dagen då stora områden stängs av för biltrafik och lämnar plats för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik.

Trafikantveckan ger alla chansen att ändra sina vanor - det går att förvandla sina dagliga transporter till motionspass i en lugnare och renare miljö. Till fots, på cykel eller sparkcykel - det är bara att välja!

Evenemang på din ort English

Läs mer om Europeiska trafikantveckans pris English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar