Navigacijska pot

Potuj pametneje, živi bolje - 17/09/2010

Logotip evropskega tedna mobilnosti 2010 © EU

Med evropskim tednom mobilnosti 2010 se na pot namesto z avtom odpravimo peš ali s kolesom

Avtomobilski promet je glavni krivec za hrup, onesnaženost zraka in prometne zastoje. Zmanjšuje tudi kakovost življenja in ogroža zdravje. Onesnaženost zraka vpliva na bolezni dihal, sedenje pa na nastanek srčno-žilnih bolezni in debelosti. Poleg tega evropske ceste vsako leto zahtevajo 127 000 življenj.

Evropski teden mobilnosti 2010 English nas vabi, da se namesto z avtomobilom popeljemo z drugim prevoznim sredstvom, ki povzroča manj hrupa in manj onesnažuje okolje, ter tako poskrbimo za manjšo obremenjenost okolja in lastno zdravje. Če gremo na delo s kolesom ali peš, zmanjšujemo izpuste CO2 in izboljšujemo telesno kondicijo.

Mesta, ki sodelujejo v tednu mobilnosti, bodo od 16. do 22. septembra organizirala številne dejavnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti in za obveščanje državljanov o prednostih gibanja. V italijanski Bolonji bodo organizirali dražbo rabljenih koles. Prebivalcem francoskega Cannesa bodo predstavili skupno rabo avtomobila. V Brnu na Češkem se bodo lahko prebivalci preizkusili v nordijski hoji in rolanju, v Bruslju bodo na pločnik zelo prometne ulice položili rdeč tepih, prebivalci Ljubljane pa bodo lahko opravili brezplačen preizkus telesne pripravljenosti, se udeležili kolesarske parade ali ustvarjalne delavnice okraševanja in nadgradnje koles.

Evropski teden mobilnosti že od leta 2002 poteka vsako leto. Dejavnosti tedna se nato nadaljujejo z dolgoročnejšimi ukrepi. Prejšnje leto je na tednu sodelovalo rekordno število 2 178 mest, ki so sprejela 4 441 dolgoročnih ukrepov.

Osrednji dogodek tedna je dan brez avtomobila, ki je običajno 22. septembra. Številne ulice bodo zaprli za promet in jih namenili zgolj pešcem, kolesarjem in javnim prevoznim sredstvom.

Teden mobilnosti je priložnost, da spremenite svoje potovalne navade in se gibljete v mirnejšem in čistejšem okolju. Peš, s kolesom ali skirojem je potovanje zanimivejše in življenje boljše!

Dogodki tedna English

Več o nagradi tedna mobilnosti English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave