Cale de navigare

Alegeţi un alt stil de viaţă - 17/09/2010

Logoul Săptămânii europene a mobilităţii 2010 © UE

Ediţia 2010 a Săptămânii europene a mobilităţii propune cetăţenilor UE să-şi lase, timp de o zi, maşina în garaj şi să se deplaseze pe jos sau cu bicicleta.

Circulaţia auto este principalul factor responsabil pentru poluarea fonică şi atmosferică şi pentru blocajele rutiere, având un efect negativ asupra calităţii vieţii şi asupra sănătăţii. Poluarea atmosferică cauzează agravarea bolilor respiratorii, iar sedentarismul favorizează afecţiunile cardiovasculare şi obezitatea. Şi să nu uităm că, în Europa, în fiecare an, se înregistrează circa 127 000 de cazuri de accidente rutiere mortale.

Săptămâna europeană a mobilităţii 2010 English încurajează cetăţenii să renunţe la deplasările cu maşina în favoarea altor mijloace de transport mai puţin poluante, protejând astfel atât mediului, cât şi propria sănătate. Deplasările cu bicicleta sau pe jos până la locul de muncă permit reducerea emisiilor de CO2 şi, în acelaşi timp, menţinerea formei fizice.

În perioada 16-22 septembrie, oraşele participante organizează activităţi menite să favorizeze mobilitatea durabilă şi să-i informeze pe cetăţeni în legătură cu avantajele acesteia. În italia, oraşul Bologna organizează o licitaţie cu strigare pentru vânzarea de biciclete de ocazie. Locuitorii oraşului francez Cannes se vor putea informa în legătură cu sistemul de car sharing (folosirea în comun a autovehiculelor). Municipalitatea Brno, din Republica Cehă, propune practicarea de activităţi fizice, precum mersul nordic şi cu patinele cu rotile. La Bruxelles, în Belgia, pe trotuarele de pe o arteră principală a oraşului va fi aşternut un covor roşu.

Săptămâna europeană a mobilităţii este o manifestare care se organizează în fiecare an, începând din 2002. Oraşele participante s-au angajat ca, la sfârşitul celor şapte zile, să introducă cel puţin o măsură permanentă. Anul trecut s-a înregistrat un record al numărului de oraşe participante (2 178) şi au fost adoptate 4 441 de măsuri permanente.

Ziua fără maşini, organizată, în general, în jurul datei de 22 septembrie, marchează punctul culminant al acestei săptămâni. Vor fi delimitate zone speciale pentru pietoni, ciclişti şi mijloace publice de transport.

Săptămâna mobilităţii ne oferă ocazia de a ne schimba obiceiurile şi de a face mişcare într-un mediu mai calm şi mai puţin poluat. Mersul pe jos sau cu bicicleta ne permite să facem mişcare şi, în ultimă instanţă, să trăim mai bine!

Activităţi organizate în regiunea dumneavoastră English

Detalii despre Premiul Săptămânii mobilităţii English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile