Kruimelpad

Reis slimmer, leef beter! - 17/09/2010

Logo van de Europese Mobiliteitsweek 2010 © EU

Laat de auto eens staan en ga te voet of met de fiets: dat is het idee achter de Europese Mobiliteitsweek 2010.

Lawaai, luchtvervuiling, files... teveel autoverkeer is niet goed voor onze levenskwaliteit en al evenmin voor onze gezondheid. De luchtvervuiling veroorzaakt steeds meer ademhalingsproblemen, en ons zittend bestaan werkt hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid in de hand. En dan hebben we het nog niet gehad over de 127.000 Europese verkeersdoden per jaar.

De Europese Mobiliteitsweek 2010 English laat zien dat we de auto ook kunnen inruilen voor minder vervuilend en minder lawaaierig vervoer. Goed voor het milieu en goed voor onze gezondheid. Wie met de fiets of te voet naar het werk gaat, vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar blijft ook in conditie.

Van 16 tot 22 september organiseren veel steden weer allerlei activiteiten om duurzaam vervoer te promoten. In Rotterdam vindt Ecomobiel, de vakbeurs voor groene mobiliteit, weer plaats. De inwoners van Cannes krijgen uitleg over autodelen. In de Tsjechische stad Brno kun je meedoen aan nordic walking of rolschaatsen en Brussel rolt op de stoep van de belangrijkste straten de rode loper uit. Letterlijk.

De Europese Mobiliteitsweek wordt al sinds 2002 ieder jaar georganiseerd. De deelnemende steden zetten zeven dagen hun beste beentje voor, maar nemen ook minstens één blijvende maatregel. Vorig jaar deed een recordaantal van 2178 gemeenten mee en werden er 4441 blijvende maatregelen genomen.

De autoloze dag is altijd het hoogtepunt van de week. Hele wijken en steden zijn dan alleen voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer toegankelijk.

Natuurlijk wil de Europese mobiliteitsweek iedereen aan het denken zetten. Moet je erop uit, kies dan voor meer lichaamsbeweging, minder lawaai en minder luchtvervuiling. Of je nu wandelt, fietst of stept: reis je slimmer, dan leef je beter!

Wat gebeurt er bij u in de buurt? English

Alles over de Award van de Europese Mobiliteitsweek English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links