Navigációs útvonal

Közlekedjünk ügyesebben, éljünk egészségesebben! - 17/09/2010

A 2010. évi Európai Mobilitási Hét logója © UE

Hagyjuk az autót a garázsban porosodni, kapjunk kerékpárra vagy menjünk gyalogszerrel: íme a 2010. évi Európai Mobilitási Hét receptje.

A zajártalom, levegőszennyezés és a közlekedési dugók legfőbb vétkese az autóforgalom, amely életminőségünket és egészségünket is veszélyezteti. A levegőszennyezés a légúti betegségek elhatalmasodását vonja maga után, míg a mozgásszegény életmód növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a kóros elhízás kockázatát. Ne felejtsük el azt sem, hogy évente 127 000 ember hal meg Európa útjain.

A 2010. évi Európai Mobilitási Hét English ékes bizonyíték arra, hogy nagyon is lemondhatunk az autóról: helyette kevésbé szennyező és zajos közlekedési eszközre szállhatunk, amellyel egyszerre teszünk jót a természetnek és tulajdon egészségünknek. Ha kerékpárral vagy gyalogszerrel megyünk munkába, azzal nemcsak a szén-doixid-kibocsátást csökkentjük, hanem magunkat is edzésben tartjuk.

Szeptember 16. és 22. között a rendezvényben részt vevő városok olyan programokat szerveznek, amelyekkel fenntartható közlekedésre buzdítják és annak előnyeiről tájékoztatják lakóikat. Az olaszországi Bolognában például a város területén elhagyott, használt kerékpárok aukciója lesz terítéken, míg a franciaországi Cannes lakói a közös járműhasználat mikéntjével ismerkedhetnek meg. A csehországi Brno városa északi síjárásra vagy görkorcsolyázásra csábít, a belgiumi Brüsszelben pedig egy nagy út mentén piros szőnyeg terül a járdán közlekedők lába alá.

Az Európai Mobilitási Hét megrendezésére 2002 óta kétévente kerül sor. A részt vevő városok kötelezettséget vállalnak arra, hogy - a hét eseményeinek megrendezésén túl - legalább egy hosszú távú gyakorlati intézkedést is hoznak. A legutóbbi alkalommal addig soha nem látott számú, 2 178 város csatlakozott a kezdeményezéshez, és 4 441 hosszú távú intézkedést hoztak.

Rendszerint szeptember 22-ére esik az autómentes nap, amely a hét fénypontja. E napon bizonyos kijelölt területeken kizárólag a gyalogos-, kerékpár- vagy tömegközlekedés engedélyezett.

Az Európai Mobilitási Hét lehetőséget nyújt arra, hogy változtassunk közlekedési szokásainkon, és éljünk a lehetőséggel, hogy nyugodtabb és kevésbé szennyezett környezetben mozoghatunk. Nekieredhetünk gyalogszerrel, biciklin vagy rolleren: a fő az, hogy mozogjunk és jobban éljünk!

Az Ön lakóhelyéhez közeli események English

Minden, amit az Európai Mobilitási Hét díjáról tudni szeretne English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek