Navigointipolku

Fiksu liikenne, parempi arki - 17/09/2010

Euroopan Liikkujan viikon 2010 logo © EU

Euroopan Liikkujan viikko kannustaa jättämään auton talliin ja liikkumaan kävellen tai pyörällä.

Autot aiheuttavat paljon haittaa.Melu, saasteet ja ruuhkat heikentävät elämänlaatua ja vaarantavat terveytemme. Saasteet pahentavat hengityselinsairauksien oireita, ja liikkumaton elämäntapa lisää sydän- ja verisuonitauteja ja ylipainoisuutta. Lisäksi liikenneonnettomuuksissa kuolee Euroopassa vuosittain 127 000 ihmistä.

Euroopan Liikkujan viikko 2010 English pyrkii osoittamaan, että auton voi korvata ympäristön ja oman terveyden kannalta paremmilla liikkumistavoilla. Työmatkan voi taittaa polkupyörällä tai jalan, jolloin kunto kohenee eikä hiilijalanjälki kasva.

16.-22.9. vietettävän teemaviikon aikana eri kaupungit järjestävät monia tapahtumia, joiden tarkoituksena on kannustaa kestävään liikkumiseen ja tiedottaa sen eduista. Italian Bolognassa järjestetään käytettyjen polkupyörien huutokauppa. Ranskan Cannesissa jaetaan tietoa kimppakyytien mahdollisuuksista. Tšekin Brnossa voi tutustua esimerkiksi sauvakävelyyn ja rullaluisteluun. Belgian Brysselissä levitetään jalankulkijoille punainen matto suuren sisääntulotien jalkakäytäville. Suomessa tuodaan kampanjaviikolla esiin erityisesti kimppakyydin etuja.

Euroopan Liikkujan viikko on vuodesta 2002 lähtien järjestetty joka vuosi. Kampanja ei rajoitu vain yhteen viikkoon, vaan osallistujakaupunkeja kannustetaan toteuttamaan vähintään yksi pysyvä käytännön toimenpide. Viime vuonna teemaviikkoon osallistui ennätykselliset 2 178 kaupunkia, ja käyttöön otettiin 4 441 pysyvää toimenpidettä.

Viikko huipentuu autottomaan päivään, joka järjestetään useimmissa kaupungeissa 22.9. Teemapäivänä suljetaan katuja yksityisautoilulta jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja joukkoliikenteen käyttöön.

Liikkujan viikko tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden muuttaa tapojaan ja panostaa työmatkoilla hyötyliikuntaan tavallista rauhallisemmassa ja saasteettomammassa ympäristössä. Tie parempaan arkeen aukeaa kävellen, polkupyörällä tai vaikkapa potkulaudalla.

Tapahtumia eri puolilla Eurooppaa English

Euroopan Liikkujan viikon palkinto parhaalle aloitteelle English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä