Διαδρομή πλοήγησης

Έξυπνες μετακινήσεις, καλύτερη ζωή - 17/09/2010

Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2010 © UE

Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο γκαράζ για να περπατήσετε ή να πάρετε το ποδήλατο: αυτό προτείνει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2010.

Εκτός από τον θόρυβο, τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλεί, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι επιζήμια για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Η ρύπανση επιδεινώνει τις παθήσεις του αναπνευστικού, ενώ η καθιστική ζωή ευνοεί τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παχυσαρκία. Πέρα από αυτό, κάθε χρόνο θρηνούμε 127.000 νεκρούς στους δρόμους της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2010 English μας ενθαρρύνει να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να υιοθετήσουμε τρόπους μετακίνησης που προκαλούν λιγότερη ρύπανση και θόρυβο, κάνοντας έτσι καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Πηγαίνοντας στη δουλειά με το ποδήλατο ή με τα πόδια, μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και ταυτόχρονα διατηρούμαστε σε καλή φυσική κατάσταση.

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχουσες πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες για να ενθαρρύνουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και να ενημερώσουν τους πολίτες για τα πλεονεκτήματά τους. Η πόλη Μπολόνια, στην Ιταλία, διοργανώνει δημοπρασία μεταχειρισμένων ποδηλάτων. Στις Κάννες της Γαλλίας οι κάτοικοι θα ενημερώνονται σχετικά με την πρακτική της συλλογικής χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων ("covoiturage"). Η κοινότητα του Μπρνο, στην Τσεχική Δημοκρατία, προτείνει διάφορες μορφές σωματικής άσκησης, όπως το σκανδιναβικό περπάτημα και τα πατίνια, ενώ στις Βρυξέλλες του Βελγίου τα πεζοδρόμια κεντρικής αρτηρίας της πόλης θα στρωθούν με κόκκινο χαλί.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 2002. Πέρα από τις επταήμερες αυτές εκδηλώσεις, οι συμμετέχουσες πόλεις δεσμεύονται να εφαρμόσουν ένα τουλάχιστον μόνιμο μέτρο. Την περασμένη χρονιά, συμμετείχαν 2.178 πόλεις - αριθμός ρεκόρ - ενώ θεσπίστηκαν 4.441 μόνιμα μέτρα.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», η οποία πραγματοποιείται συνήθως στις 22 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή, θα υπάρχουν ειδικές ζώνες για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας δίνει την ευκαιρία ν' αλλάξουμε συνήθειες και να γυμνάσουμε το σώμα μας μετακινούμενοι μέσα σ' ένα περιβάλλον πιο ήσυχο και με καθαρότερο αέρα. Περπάτημα, ποδήλατο ή πατίνια; Ό,τι και αν προτιμήσουμε, θα μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα!

Πληροφορίες για τις πλησιέστερες σε σας εκδηλώσεις English

Μάθετε για το Βραβείο της Εβδομάδας Κινητικότητας English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι