Навигационна пътека

На път към по-добър живот - 17/09/2010

Лого на Европейската седмица на мобилността 2010 © ЕС

Оставете колата си в гаража, за да повървите или покарате колело - това ви предлага Европейската седмица на мобилността 2010.

Освен че е основният виновник за шума, замърсяването и задръстванията в градовете, автомобилното движение вреди на качеството на живота и на здравето. Замърсяването на въздуха влошава болестите на дихателните пътища, а уседналият живот повишава риска от сърдечносъдови болести и затлъстяване. Нека прибавим към сметката и 127 000 души, загиващи всяка година по пътищата на Европа.

Европейската седмица на мобилността 2010 English ни показва, че можем да изберем по-чисти и по-безшумни начини за придвижване от колата си и да направим услуга на околната среда и на здравето си. Ходенето на работа пеш или с велосипед помага не само за намаляване на емисиите на СО2, но и за поддържане на добра форма.

От 16 до 22 септември участващите градове организират прояви за насърчаване на устойчивата мобилност и информиране на гражданите за нейните предимства. В Болоня, Италия, се организира търг за велосипеди втора ръка. В Кан, Франция, гражданите ще могат да научат повече за споделянето на автомобили. В Бърно, Чехия, ще бъде организирано северно ходене (ходене с щеки) и пързаляне с кънки, а в Брюксел, Белгия, по тротоарите на една от възловите пътни артерии на града ще бъде постлан червен килим.

Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 2002 г. насам. Освен проявите през седемте дни, участващите градове се наемат да въведат поне една постоянна мярка. Миналата година участваха рекорден брой градове - 2178 - и бяха приети 4441 постоянни мерки.

Денят без автомобили, който обикновено се провежда на 22 септември, е кулминацията на тази седмица. Определени зони от града се запазват само за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт.

Седмицата на мобилността е повод да преосмислим навиците си и да се подвижим и дори да поспортуваме в една по-спокойна и по-малко замърсена среда. С колело, кънки или пеш - напред към един по-добър живот!

Вижте проявите в близост до вас English

Всичко за наградата на седмицата на мобилността English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки