Navigacijska pot

Varnost na evropskih cestah v naslednjih desetih letih - 20/07/2010

Evropska unija ohranja enak cilj: zmanjšati število smrtnih prometnih nesreč na leto za polovico.

Leta 2009 je v prometnih nesrečah po vsej EU umrlo 35 000 ljudi, kar je 36 % manj kot leta 2001, ko je Evropska komisija prvič postavila cilj zmanjšati število smrtnih žrtev za 50 %. Mladi in motoristi so med najbolj ogroženimi skupinami.

Med najpogostejšimi vzroki za smrtne žrtve v prometnih nesrečah so neprilagojena hitrost, vožnja pod vplivom alkohola in vožnja brez pripetega varnostnega pasu. Veliko nesreč se zgodi po nepotrebnem zaradi pomanjkljive varnosti vozil in slabo vzdrževanih cest. Novi program EU obravnava vse te vidike.

V naslednjih 10 letih:

• bodo začeli veljati predpisi, v skladu s katerimi bodo vozila morala biti opremljena s samodejnimi opozorilnimi sistemi (za opozarjanje pri neprilagojeni hitrosti ali menjavi voznega pasu);

• bodo sredstva EU namenjena le cestnim projektom, ki bodo izpolnjevali predpise o varnosti v cestnem prometu;

• bo EU v sodelovanju z nacionalnimi organi oblikovala skupno strategijo za izobraževanje in usposabljanje udeležencev v cestnem prometu;

• se bodo okrepila prizadevanja za varnost motoristov. V zadnjih letih se je zmanjšalo število smrtnih žrtev pri vseh načinih prevoza razen v cestnem prometu. Med motoristi in mopedisti je vsako leto približno 17 % smrtnih žrtev, čeprav so v cestnem prometu udeleženi samo z 2 %.

Po rezultatih nedavno izvedene ankete Englishfrançais Evropejci menijo, da bi bilo treba za zmanjšanje števila prometnih nesreč narediti več. Večina anketirancev je menila, da bi morali nacionalni organi sprejeti učinkovitejše ukrepe za boljše ceste in izvajanje cestno prometnih predpisov.

Samo štirim državam - Latviji, Španiji, Estoniji in Portugalski - je v primerjavi z letom 2001 uspelo zmanjšati število smrtnih prometnih nesreč na leto za polovico. Število smrtnih prometnih nesreč pa se je povečalo v Romuniji in na Malti.

Leta 2009 je bilo najmanj smrtnih žrtev v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem in na Švedskem, največ pa v Grčiji in Romuniji.

 

Ukrepi EU za varnost v cestnem prometu

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave