Kruimelpad

EU-tienjarenplan voor verkeersveiligheid - 20/07/2010

De EU blijft streven naar een halvering van het aantal verkeersdoden

In 2009 zijn op de Europese wegen 35 0000 mensen omgekomen. Dat is 36% minder dan in 2001, toen de Commissie voor het eerst besloot het aantal verkeersdoden met de helft te doen dalen. Vooral jongeren en motorrijders laten opvallend vaak het leven op de weg.

Te snel rijden, dronken rijden en de gordel niet dragen, leiden vaak tot verkeersdoden. Maar ook onveilige voertuigen en slecht onderhouden wegen zorgen voor onnodige risico's. Het nieuwe EU-programma moet deze kwesties aanpakken.

In de loop van de volgende tien jaar zal:

• een reeks nieuwe regels ervoor zorgen dat meer voertuigen worden uitgerust met automatische systemen die onder meer waarschuwingen geven over de snelheid en het verlaten van de rijstrook;

• EU-steun aan projecten voor wegenbouw alleen nog mogelijk zijn als die aan de EU-verkeersveiligheidswetgeving voldoen;

• de EU met de nationale overheden samenwerken aan een gemeenschappelijke strategie voor de opleiding van weggebruikers;

• meer werk gemaakt worden van de veiligheid van motorrijders. Motorrijders zijn de enige groep waarvoor het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren niet is gedaald. Ieder jaar zijn zo'n 17% van de dodelijke slachtoffers motorrijders of bromfietsers, hoewel zij maar 2% van de weggebruikers vertegenwoordigen.

Volgens een recent Europees onderzoek Englishfrançais vinden de Europeanen dat er meer moet gebeuren om het aantal ongelukken te verminderen. De meeste ondervraagden vonden dat de overheid vooral de wegen moet verbeteren en de verkeersregels moet handhaven.

Slechts vier landen (Letland, Spanje, Estland en Portugal) zijn erin geslaagd het aantal verkeersdoden in vergelijking met 2001 met de helft te doen dalen. In Roemenië en Malta is het aantal slachtoffers daarentegen gestegen.

Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zweden telden in 2009 de minste doden. Griekenland en Roemenië de meeste.

 

Verkeersveiligheid - EU-plan

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links