Διαδρομή πλοήγησης

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για τα επόμενα δέκα χρόνια - 20/07/2010

Η ΕΕ ανανεώνει το στόχο της για μείωση στο μισό των ετήσιων θανάτων από τροχαία.

Το 2009, 35.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα σε όλη την ΕΕ, δηλαδή 36% λιγότερα από το 2001, όταν η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά ως στόχο τη μείωση των ετήσιων θανάτων κατά 50%. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι νέοι και οι μοτοσυκλετιστές.

Μερικές από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτου σε τροχαία ατυχήματα είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Τα μη ασφαλή οχήματα και η κακή συντήρηση του οδικού δικτύου αποτελούν επίσης σοβαρό κίνδυνο. Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια:

• θα θεσπιστούν νέοι κανόνες που θα επιβάλλουν τον εξοπλισμό περισσοτέρων οχημάτων με συστήματα αυτόματης προειδοποίησης, μεταξύ άλλων για υπερβολική ταχύτητα ή αλλαγή λωρίδας

• η ΕΕ θα χρηματοδοτεί μόνο τα έργα κατασκευής δρόμων που τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας της ΕΕ

• η ΕΕ θα συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για την κατάρτιση κοινής στρατηγικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των χρηστών του οδικού δικτύου.

• θα ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία για όλα τα μέσα μεταφοράς εκτός από αυτή την κατηγορία. Κάθε χρόνο, το 17% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων αφορούν οδηγούς μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι οποίοι αποτελούν μόνο το 2% των χρηστών του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Englishfrançais σε επίπεδο ΕΕ, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη μείωση των ατυχημάτων. Τα περισσότερα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι τα κράτη πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη βελτίωση του οδικού δικτύου και στην αυστηρότερη τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Τέσσερις μόνο χώρες, η Λετονία, η Ισπανία, η Εσθονία και η Πορτογαλία, κατάφεραν να μειώσουν τον ετήσιο αριθμό θανάτων από τροχαία κατά 50% σε σχέση με το 2001. Ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αυξήθηκε στη Ρουμανία και τη Μάλτα.

Το 2009, τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων σε τροχαία σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Σουηδία, και τα υψηλότερα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

 

Δράση της ΕΕ για την οδική ασφάλεια

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι