Навигационна пътека

10-годишен план за пътна безопасност в ЕС - 20/07/2010

ЕС подновява своята цел да намали наполовина смъртните случаи при пътно-транспортни произшествия.

През 2009 г. смъртните случаи при пътни произшествия в ЕС са били 35 000, което е с 36 % по-малко, отколкото през 2001 г., когато Комисията си постави за първи път целта да намали с 50 % нивата на смъртност. Младите хора и мотоциклетистите са сред изложените на най-голям риск.

Превишената скорост, шофирането след употреба на алкохол и неизползването на предпазен колан са сред водещите причини за смърт по пътищата. Несигурните превозни средства и лошите пътища също представляват ненужен риск. Програмата на ЕС обръща внимание на всички тези въпроси.

През следващите 10 години:

• ще влязат в сила нови правила, изискващи повече превозни средства да бъдат оборудвани с автоматична система за предупреждения, включително за превишаване на скоростта и напускане на пътната лента.

• ЕС ще предоставя финансиране единствено на проекти за строеж на пътища, при които са спазени законите на ЕС за пътна безопасност.

• ЕС ще си сътрудничи с националните компетентни органи за разработване на обща стратегия за образование и обучение на участниците в движението.

• ще бъдат направени повече усилия за повишаване на безопасността на мотоциклетистите. През последните години се наблюдава намаляване на смъртните случаи за всички видове превозни средства с изключение на мотоциклетите. Всяка година около 17 % от смъртните случаи са на мотоциклетисти или мотопедисти, въпреки че те представляват едва 2 % от участниците в движението.

Според неотдавнашно европейско проучване Englishfrançais гражданите смятат, че е необходимо да се направи повече за намаляване на произшествията. Повечето от запитаните са били на мнение, че правителствените действия трябва да се съсредоточат върху подобряване на пътищата и прилагане на законите за движение.

Само четири държави - Латвия, Испания, Естония и Португалия - са успели да намалят нивото на смъртни случаи по пътищата с 50 % в сравнение с 2001 г. Смъртните случаи са се увеличили в Румъния и Малта.

През 2009 г. Обединеното кралство, Нидерландия и Швеция са страните с най-нисък брой смъртни случаи, а Гърция и Румъния с най-висок.

 

Пътна безопасност - действия на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки