Sökväg

Trevlig resa! - EU:s passagerarrättigheter - 08/07/2010

Siluett av resgrupp med bagage © EU

Tar du tåget eller flyget till semesterorten i sommar? EU skyddar dina rättigheter som passagerare. Snart kommer skyddet också att gälla resor med buss eller båt.

Enligt en enkät planerar runt 80 procent av alla européer en semesterresa i år. Du som tar flyg, tåg, buss eller båt för att nå din destination kan känna dig trygg - som passagerare har du många rättigheter som ska se till att semestern inte förstörs av försenade flyg eller inställda tåg.

När det gäller flygresor har du redan långtgående rättigheter. Vid förseningar på två timmar eller mer har du rätt till gratis måltider och förfriskningar. Vid förseningar på fem timmar eller mer, eller om flyget ställs in, kan du välja mellan återbetalning av biljetten inom sju dagar, flyg tillbaka till avreseorten eller ett alternativt färdsätt till destinationen. Om flyget skjuts upp till nästa dag har du rätt till hotell.

I april var det många passagerare som utnyttjade sina rättigheter när ett vulkanutbrott på Island orsakade ett stort askmoln English som lamslog det europeiska luftrummet i en vecka och strandsatte tio miljoner människor på Europas flygplatser.

Även när du tar tåget kan du känna dig trygg på din semesterresa. Sedan i fjol har tågresenärer i EU samma rättigheter som flygpassagerare. Både under, före och efter resan har du därför rätt till omfattande information om de lägsta priserna, kortaste restiderna, anslutningar och tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Om du råkar ut för en försening på mellan en och två timmar får du tillbaka 25 procent av biljettpriset. Om förseningen är längre än två timmar får du tillbaka 50 procent.

När du reser med flyg och tåg har du rätt till ersättning om ditt bagage skadas eller kommer bort på en tågresa - upp till 1 220 euro på flyg och upp till 1 300 euro på tåg.

Snart kommer också buss- English och båtpassagerare English att få fler rättigheter som mer liknar dem som tåg- och flygpassagerare redan har. Från och med 2012 måste exempelvis båtpassagerare kompenseras för förseningar på en och en halv timma eller mer. Rättigheterna för busspassagerare förhandlar man fortfarande om.

På samma sätt som tåg och flygplan måste i framtiden även bussar och båtar vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning English , så att alla människor i EU kan åka på semester utan hinder.

Passagerarrättigheter i EU English

Tolv viktiga rekommendationer för passagerare i EU Englishitaliano

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar