Navigacijska pot

Brez skrbi na pot po EU - 08/07/2010

Obris skupine potnikov s prtljago © EU

Vse popotnike, ki bodo letos poleti po Evropski uniji potovali z letalom ali vlakom, varujejo številne pravice, te pa bodo kmalu začele veljati tudi za potovanja z avtobusom ali ladjo.

Približno 80 % evropskih prebivalcev je v anketi pred kratkim povedalo, da nameravajo med dopustom potovati. Če se odpravljate na pot z letalom, vlakom, avtobusom ali ladjo, imate po predpisih EU številne pravice, ki zagotavljajo, da vam nepredvideni dogodki, kot so zamude ali odpovedi, ne bodo pokvarili dopusta.

Za vse lete, ki se začnejo ali končajo na letališču v EU, imajo potniki že trdno uveljavljene pravice. Pri zamudi, daljših od dveh ur, imajo potniki pravico do brezplačnega obroka hrane in pijače. Po petih urah zamude ali odpovedi leta lahko izbirajo med povračilom zneska letalske karte, ki ga mora letalska družba izplačati v sedmih dneh, letom nazaj na kraj izhodišča ali drugim načinom prevoza do želene destinacije. Če je polet prestavljen na naslednji dan, mora letalski prevoznik potnikom zagotoviti ustrezno prenočišče.

Aprila, ko je bil evropski letalski prostor zaradi oblaka pepela English iz islandskega vulkana zaprt približno en teden, so številni potniki te pravice tudi uveljavili.

Tudi na potovanju z vlakom zdaj ni treba več skrbeti. Lani je EU pravice potnikov v železniškem prometu izenačila s pravicami letalskih potnikov. Potniki, ki potujejo z vlakom, morajo imeti pred, med in po potovanju izčrpne informacije o najugodnejših cenah vozovnic, najkrajšem času potovanja, povezavah ter dostopnosti vagonov in železniških postaj za osebe z zmanjšano mobilnostjo. Pri eno- do dvourni zamudi imajo uporabniki železnic pravico do 25-odstotnega povračila cene vozovnice, pri daljši zamudi pa do 50-odstotnega.

Tudi za potnike na vlaku velja, da prejmejo odškodnino za poškodovano ali izgubljeno prtljago. Pri potovanjih z letalom je najvišji znesek odškodnine 1 220 EUR, z vlakom pa kar 1 300 EUR.

V prihodnosti EU načrtuje razširitev varstva pravic potnikov tudi na potnike v avtobusnem English in ladijskem English prometu. Od leta 2012 bodo tako potniki v ladijskem prometu upravičeni do nadomestila za zamude, daljše od 90 minut. Pravice potnikov v avtobusnem prometu še niso natančno dorečene.

Po sprejemu novih pravil bodo morali ponudniki avtobusnega in ladijskega prevoza zagotoviti dostop do prevoznih sredstev tudi osebam z zmanjšano mobilnostjo English , tako kot to že zagotavljajo letalski in železniški prevozniki. Le tako se bodo na počitnice lahko brez ovir odpeljali prav vsi državljani EU.

Pravice potnikov v EU English

12 najpomembnejših nasvetov za potnike Englishitaliano

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave