Cale de navigare

Mai multe drepturi pentru pasagerii care se deplasează în UE - 08/07/2010

Grup de călători cu bagaj © UE

Cetăţenii europeni care călătoresc cu avionul sau cu trenul pe teritoriul UE se bucură de un număr mare de drepturi. În viitor, acestea li se vor aplica şi celor care călătoresc cu autocarul sau cu vaporul.

Potrivit unui sondaj, aproximativ 80% dintre cetăţenii europeni intenţionează să plece în concediu în acest an. Indiferent dacă alegeţi să ajungeţi la destinaţia visată cu avionul, trenul, autocarul sau vaporul, legislaţia UE vă protejează astfel încât cea mai frumoasă perioadă a anului să nu vă fie umbrită de incidente cum ar fi întârzierile sau anulările de curse aeriene sau trenuri.

În ceea ce priveşte cursele aeriene, pasagerii beneficiază deja de un număr semnificativ de drepturi, atât la dus, cât şi la întors. Pentru întârzieri de peste două ore, companiile aeriene sunt obligate să ofere clienţilor mese şi băuturi gratuite. În cazul în care întârzierea depăşeşte cinci ore sau zborul este anulat, pasagerii pot alege între a li se rambursa costul biletului în termen de şapte zile, a zbura gratuit către aeroportul de origine sau a fi transferaţi către locul de destinaţie cu un alt mijloc de transport. Dacă zborul este amânat pentru a doua zi, compania aeriană trebuie să asigure cazarea pasagerilor.

Un număr mare de persoane au profitat de aceste drepturi în luna aprilie, când un imens nor de cenuşă English provocat de o erupţie vulcanică în Islanda, a dus la închiderea spaţiul aerian european timp de o săptămână, zece milioane de pasageri rămânând blocaţi pe aeroporturile din Europa.

Dacă vă deplasaţi cu trenul, beneficiaţi de aceleaşi drepturi. După ce anul trecut UE a armonizat drepturile pasagerilor trenurilor cu cele ale pasagerilor aerieni, aceştia au dreptul să primească informaţii despre preţurile cele mai avantajoase, despre cele mai rapide rute şi despre cele mai bune corespondenţele, ca şi despre modalităţile de acces în gări şi vagoane. În cazul în care trenul înregistrează o întârziere de până la două ore, biletul este rambursat în proporţie de 25%. Pentru întârzieri mai mari, procentul de rambursare este de 50% din preţul biletului.

În situaţia în care compania aeriană sau de căi ferate vă pierde sau vă deteriorează bagajele, va fi obligată să vă despăgubească cu până la 1220 de euro, în cazul zborurilor şi până la 1300 de euro, în cazul călătoriilor cu trenul.

În viitorul apropiat, şi cei care călătoresc cu autocarul English şi cu vaporul English vor fi mai bine protejaţi, urmând să se bucure de aceleaşi drepturi ca şi pasagerii aerieni şi feroviari. Printre altele, începând cu 2012, cei care călătoresc cu vaporul vor fi despăgubiţi pentru întârzieri care depăşesc 90 de minute. Discuţiile pe marginea drepturilor persoanelor care se deplasează cu autocarul sunt în curs de desfăşurare.

În viitor, persoanelor cu mobilitate redusă English va trebui, de asemenea, să li se asigure, în mod obligatoriu, accesul în autocare şi vapoare, cum se întâmplă deja în cazul călătoriilor cu trenul şi avionul, astfel încât toţi cetăţenii UE să poată călători nestingheriţi.

Drepturile pasagerilor în UE English

Cele mai importante 12 recomandări pentru călători Englishitaliano

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile