Kruimelpad

Uw rechten op reis - 08/07/2010

Silhouetten van reizigers met bagage © EU

Als u deze zomer met het vliegtuig of de trein op vakantie gaat, kunt u in de EU aanspraak maken op heel wat rechten. In de toekomst gelden die ook als u met de bus of de boot reist.

Ongeveer 80% van de Europeanen is van plan dit jaar op vakantie te gaan. Als u met het vliegtuig, de trein, de bus of de boot naar uw bestemming vertrekt, beschikt u over heel wat rechten die ervoor zorgen dat uw droomreis bij vertraging of annulatie geen nachtmerrie wordt.

Passagiers op vluchten van en naar een EU-land hebben al een hele tijd uitgebreide rechten. Als uw vliegtuig meer dan twee uur vertraging heeft, hebt u recht op gratis eten en drinken. Bij vijf uur vertraging of annulering van de vlucht hebt u de keuze tussen uw ticket terugbetaald krijgen, terug naar uw vertrekpunt vliegen of op een andere manier naar uw bestemming gaan. Als uw vlucht een dag wordt uitgesteld, moet u een gratis hotelkamer worden aaangeboden.

Toen het Europees luchtruim in april dit jaar een week lang werd lamgelegd door de aswolk English van een IJslandse vulkaan, maakten velen van de 10 miljoen gestrande passagiers in Europa gebruik van deze rechten.

Als u met de trein reist, kunt u ook zonder zorgen vertrekken. De EU heeft immers vorig jaar treinreizigers dezelfde rechten als vliegtuigpassagiers gegeven. U moet dus voor, tijdens en na uw reis uitvoerig worden geïnformeerd over de goedkoopste tarieven, de kortste reistijden, aansluitingen en de toegankelijkheid van wagons en stations. Heeft uw trein meer dan een uur vertraging, dan krijgt u 25% van de prijs van uw ticket terugbetaald. Loopt de vertraging op tot meer dan twee uur, dan krijgt u 50%.

Beschadigde of verloren bagage wordt vergoed: vliegtuigpassagiers kunnen tot 1220 euro vergoed krijgen, treinreizigers tot 1300 euro.

Ook passagiers op bussen English en schepen English krijgen binnenkort soortgelijke rechten. Zo kunt u vanaf 2012 een vergoeding krijgen als uw schip meer dan 90 minuten vertraging heeft. Over de rechten van busreizigers wordt nog onderhandeld.

In de toekomst kunnen ook minder mobiele reizigers English er altijd op rekenen dat zij de bus, de boot, de trein of het vliegtuig, en net als alle andere EU-burgers onbekommerd op vakantie kunnen gaan.

Rechten van reizigers in de EU English

De 12 belangrijkste EU-raadgevingen voor reizigers Englishitaliano

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links