Navigointipolku

Siluettikuva matkustajaryhmästä matkatavaroineen © EU

Kesälomamatkalle suuntaavilla on EU:ssa laajat matkustajan oikeudet niin lento- kuin rautatieliikenteessäkin. Vastaavat oikeudet koskevat pian myös bussi- ja laivamatkustajia.

Neljä viidestä eurooppalaisesta aikoo kyselytutkimuksen mukaan lähteä tänä vuonna lomamatkalle. Olipa kulkuvälineenä sitten lentokone, juna, linja-auto tai laiva, he voivat nauttia matkastaan tietäen, että heidän oikeutensa matkustajana ovat turvatut. Lentojen tai junien myöhästyminen korvataan.

Lentoliikenteessä on jo pitkään ollut kattavat matkustajan oikeudet. Jos lento myöhästyy vähintään kaksi tuntia, on matkustajilla oikeus maksuttomaan ateriaan ja juotavaan. Jos lento myöhästyy vähintään viisi tuntia tai peruuntuu kokonaan, voi matkustaja joko vaatia lipun hinnan takaisin maksamista seitsemän päivän kuluessa, paluulentoa lähtöasemalleen tai muun kuljetuksen järjestämistä määränpäähänsä. Jos lennon lähtö lykkäytyy seuraavaan päivään, on matkustajalla oikeus hotellimajoitukseen.

Monet matkustajat käyttivät huhtikuussa näitä oikeuksiaan, kun Islannin Eyjafjöll-tulivuoren purkautumisesta levinneen tuhkapilven English vuoksi Euroopan ilmatila jouduttiin sulkemaan noin viikon ajaksi ja noin kymmenen miljoonan matkustajan lennot peruttiin.

Myös junamatkustajilla on viime vuodesta alkaen ollut EU:ssa vastaavat oikeudet. Junamatkustajilla on ennen matkaa, sen aikana ja sen jälkeen oikeus saada kattavaa tietoa edullisimmista hinnoista, lyhyimmistä matkustusajoista, parhaista yhteyksistä ja junien ja asemien esteettömyydestä. 1-2 tunnin myöhästymisistä voi vaatia 25 prosentin korvauksen ja yli 2 tunnin myöhästymisistä 50 prosentin korvauksen lipun hinnasta.

Niin lento- kuin junamatkustajallakin on oikeus korvauksiin matkatavaroiden vahingoittumisesta tai katoamisesta. Lentoliikenteessä enimmäiskorvaus on 1 220 euroa, junaliikenteessä 1 300 euroa.

Lähitulevaisuudessa parannetaan myös linja-auto- English ja laivamatkustajien English oikeuksia lento- ja junamatkustajien oikeuksia vastaaviksi. Vuonna 2012 tulevat laivaliikenteessä voimaan säännöt, joiden mukaan yli 90 minuutin myöhästymisistä on saatava korvaus. Linja-autoliikennettä koskevat säännöt ovat vielä valmisteilla.

Liikuntarajoitteisilla matkustajilla English on juna- ja lentoliikenteessä jo nyt oikeus esteettömään pääsyyn kulkuneuvoihin. Tulevaisuudessa myös linja-auto- ja laivamatkustajille taataan sama oikeus ja mahdollisuus huolettomaan lomamatkaan.

Matkustajan oikeudet EU:ssa English

12 vinkkiä matkailijalle Englishitaliano

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä