Διαδρομή πλοήγησης

Ταξιδέψτε ήσυχοι στην ΕΕ χάρη στα δικαιώματα επιβατών - 08/07/2010

Ταξιδιώτες με τις αποσκευές τους © EU

Όσοι ταξιδεύουν στην ΕΕ με αεροπλάνο ή τρένο προστατεύονται από μια σειρά δικαιωμάτων. Σύντομα, και όσοι ταξιδεύουν με πούλμαν ή πλοία θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους σχεδιάζουν φέτος να ταξιδέψουν για διακοπές. Χάρη στα δικαιώματα που έχουν ως επιβάτες, μπορούν να προετοιμάσουν το ταξίδι τους χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τυχόν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

Οι επιβάτες αερομεταφορών προστατεύονται ήδη εδώ και χρόνια από απρόοπτα στο ταξίδι τους. Αν η πτήση τους καθυστερήσει περισσότερο από 2 ώρες, δικαιούνται δωρεάν τροφή και ποτά. Αν η καθυστέρηση ξεπερνά τις 5 ώρες, ή αν η πτήση τους ακυρωθεί, μπορούν να επιλέξουν είτε την επιστροφή του ναύλου τους εντός 7 ημερών, είτε μια άλλη πτήση επιστροφής στο σημείο αναχώρησής τους, είτε μεταφορά στον προορισμό τους με άλλον τρόπο. Αν η πτήση αναβληθεί για την επομένη, οι επιβάτες δικαιούνται δωρεάν διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Πολλοί ταξιδιώτες έκαναν χρήση αυτών των δικαιωμάτων τον περασμένο Απρίλιο όταν το τεράστιο σύννεφο τέφρας English που δημιούργησε η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία προκάλεσε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για μια εβδομάδα περίπου με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος 10 εκατομμύρια περίπου ταξιδιώτες.

Από πέρυσι που ίσχυσαν οι νέοι κανόνες της ΕΕ, όσοι χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο έχουν τώρα τα ίδια δικαιώματα με τους αεροπορικούς επιβάτες. Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ταξίδι τους, οι ταξιδιώτες δικαιούνται να ενημερώνονται αναλυτικά για τους φθηνότερους ναύλους, τις συντομότερες διαδρομές, τις καλύτερες συνδέσεις και την πρόσβαση στους σταθμούς και τους συρμούς. Για καθυστερήσεις 1-2 ωρών, μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του 25% του ναύλου τους, και για καθυστερήσεις πάνω από 2 ώρες επιστροφή του 50%.

Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς αποσκευών, οι επιβάτες αεροπλάνων δικαιούνται αποζημίωση μέχρι 1.220 ευρώ και οι επιβάτες τρένων μέχρι 1.300 ευρώ.

Σύντομα, και οι επιβάτες πούλμαν English και πλοίων English θα προστατεύονται καλύτερα και θα έχουν ανάλογα δικαιώματα. Από το 2012, οι επιβάτες πλοίων θα δικαιούνται αποζημίωση για καθυστερήσεις μιάμισης και πλέον ωρών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματα όσων ταξιδεύουν με πούλμαν.

Τα τρένα και τα αεροπλάνα πρέπει να είναι προσβάσιμα στα άτομα μειωμένης κινητικότητας English . Στο μέλλον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης η άνετη πρόσβαση στα πούλμαν και τα πλοία, ώστε όλοι οι πολίτες να μετακινούνται χωρίς πρόβλημα.

Δικαιώματα των επιβατών στην ΕΕ English

12 πολύτιμες συμβουλές για όσους ταξιδεύουν στην ΕΕ Englishitaliano

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι