Sti

God tur! - Passagerers rettigheder i EU - 08/07/2010

Silhuet af en gruppe rejsende med bagage © EU

Ferierejsende, der tager af sted med fly eller tog her i sommer, har omfattende rettigheder i EU. Også bus- og færgepassager vil snart få samme rettigheder.

Fire ud af fem europæere har ferieplaner i år, viser en rundspørge. Uanset om de tager med fly, tog, bus eller skib til deres drømmedestination, er de beskyttet af en lang række rettigheder - så den bedste tid på året ikke bliver ødelagt på grund af forsinkede fly eller aflyste tog.

Flypassagerer har længe haft omfattende rettigheder ved både ud- og hjemrejse. De har krav på gratis måltider og drikkevarer ved forsinkelser på over to timer. Efter fem timers forsinkelse eller ved aflysning af flyafgangen kan de vælge mellem at få refunderet billetprisen i løbet af syv dage, en flybillet tilbage til afrejsestedet eller alternativ transport til rejsemålet. Hvis afgangen udsættes til dagen efter, skal de have et hotelværelse stillet til rådighed.

Mange mennesker benyttede sig af deres rettigheder i april, da en kraftig askesky English fra vulkanudbruddet i Island lammede det europæiske luftrum i en uge, og 10 millioner passagerer strandede i Europas lufthavne.

Togrejsende kan også tage på ferie uden bekymringer. Sidste år indførte EU de samme regler for tog- som for flyrejsende. Før, under og efter rejsen har togpassagerer ret til information om de laveste priser, korteste rejsetider, forbindelser og adgang til tog og banegårde. Ved forsinkelser på mellem en og to timer får togrejsende nu 25 % af billetprisen refunderet. Går der over to timer, får de 50 %.

Både fly- og togrejsende kan få erstatning, hvis deres bagage bliver beskadiget eller går tabt - ved flyrejser er loftet 1 220 euro (ca. 9 000 kroner), for togrejsende hele 1 300 euro (ca. 9 600 kroner).

Også bus- English og færgerejsende English vil snart blive omfattet af regler, der svarer til dem, der gælder for tog- og flypassagerer. Fra og med 2012 vil færgerejsende blandt andet få ret til erstatning for forsinkelser på over halvanden time. Der forhandles stadig om buspassagerers rettigheder.

I fremtiden skal personer med begrænset moblitet English også have ubetinget garanti for adgang til busser og færger, hvilket allerede gælder tog- og flyrejser. Alle EU-borgere skal kunne tage på ferie uden begrænsninger.

Passagerrettigheder i EU English

EU's 12 vigtigste anbefalinger for passagerer Englishitaliano

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links