Навигационна пътека

Силуети на пътници с багаж © ЕС

Хората, които това лято ще потеглят на почивка със самолет или влак, се радват на значителни права в ЕС. Предвижда се в бъдеще от подобни правила да се ползват и пътуващите с автобус и кораб.

Според проучване около 80% от европейците планират да отидат на почивка през настоящата година. Независимо дали се отправят към желаната дестинация със самолет, влак, автобус или кораб, пътниците не трябва да се притесняват, че най-хубавото време от годината може да бъде помрачено от неприятности като закъснения на полети или анулиране на влакове, тъй като са защитени с множество права.

Вече от дълго време пътуващите със самолет, независимо дали заминават или се връщат, имат значителни права. При закъснение над два часа те имат право на безплатна храна и напитки. При закъснение над пет часа или анулиране на полета пътниците могат да избират между възстановяване на стойността на билета в рамките на седем дена, обратен полет към летището, от което са излетели, или алтернативен транспорт към дестинацията си. Ако полетът е отложен за следващия ден, трябва да им бъде осигурена нощувка в хотел.

През април тази година множество пътници се възползваха от тези права, когато образувалият се вследствие на изригването на вулкана в Исландия огромен облак от пепел English парализира европейското въздушно пространство за една седмица и остави десет милиона души по летищата в Европа.

Който планира да пътува с влак, също може да замине спокойно на ваканция. В резултат на приетите през миналата година от ЕС правила, подобни на тези за пътуващите със самолет, пътниците, използващи влак, трябва да бъдат подробно информирани преди, по време и след своето пътуване за най-изгодните цени, най-краткото време за пътуване, връзките, както и за достъпността на вагоните и гарите. При закъснение между един и два часа железопътните компании вече трябва да възстановяват на своите клиенти 25 % от цената на билета, а при закъснение повече от 2 часа - 50 %.

Както пътуващите със самолет, така и тези с влак имат право на обезщетение за повреден или загубен багаж - при полети то е в размер до 1220 евро, а при пътуване с влак дори до 1300 евро.

Пътуващите с автобус English и кораб English в бъдеще също ще имат по-големи права. Например след 2012 г. пътуващите с кораб ще имат право на обезщетение за закъснения над 90 минути. По отношение на правата на пътуващите с автобус преговорите все още продължават.

В бъдеще в автобусите и на корабите, подобно на вече действащите правила за пътуванията със самолет и влак, ще трябва задължително да се осигурява достъп за хора с ограничена подвижност English , за да може всички граждани на ЕС да пътуват безпроблемно.

Права на пътниците в ЕС English

12-те най-важни препоръки на ЕС към пътниците Englishitaliano

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки