Sökväg

Stora planer för EU:s turistnäring - 02/07/2010

Sopot, Polens viktigaste badort © EU

En ny EU-strategi ska stimulera turistnäringen - en näring som redan spelar en viktig roll för ekonomin och nu ska kunna utnyttja sin fulla potential.

EU-kommissionens plan för turistnäringen DeutschEnglishfrançais innehåller 21 förslag, som bland annat ska locka fler besökare till EU från tillväxtländer som Kina, Ryssland och Brasilien. Man vill också öka resandet inom EU och föreslår en bättre samordning av skolloven, så att semestersäsongen blir längre.

"EU-kommissionen vill vara en banbrytare och blåsa nytt liv i denna livskraftiga sektor," sa Antonio Tajani, kommissionär för näringsliv och företagande, på en presskonferens.

Turistnäringen står för mer än 5 procent av EU:s BNP. Branschen sysselsätter omkring 9,7 miljoner människor, det vill säga 5,2 procent av arbetsstyrkan. Europa är den region som lockar flest besökare och fem EU-länder var förra året bland världens tio mest besökta resmål.

Men Europa utsätts för allt hårdare konkurrens, särskilt från Asien och Sydamerika. Branschen pressas också av den åldrande befolkningen och klimatförändringen, och fortsätter att plågas av säsongssvängningar.

Kommissionen föreslår att det ska finnas ett kvalitetsmärke för turisttjänster. Man planerar också att införa en stadga med kriterier för hållbar turism, och vill dela ut ett pris till de turistmål som uppfyller kriterierna.

För att främja resor och turism vill kommissionen uppmuntra till bättre användning av teknik, bl.a. centraliserade bokningstjänster som kan nås via mobilen, och mer temabaserad turism (spavistelser, matutflykter, sportresor m.m.).

EU måste också se till att det blir lättare för personer med nedsatt rörlighet att ta sig till turistmålen och att tjänsterna anpassas till äldre kunder.

Under förra årets ekonomiska kris minskade antalet turister i EU med omkring 6 procent jämfört med 2008. Även i andra delar av världen minskade turismen, förutom i Afrika.

Mer om EU:s turistpolitik

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar