Navigacijska pot

Z novim načrtom Evropa še bolj privlačna za turiste - 02/07/2010

Sopot, vodilno poljsko pomorsko letovišče ob Baltskem morju © EU

Evropska komisija je predstavila novo turistično strategijo, ki bo spodbudila izkoriščanje vseh potencialov te pomembne gospodarske panoge.

V načrtu za razvoj turizma DeutschEnglishfrançais Evropska komisija predstavi 21 predlogov, s katerimi želi v Evropo pritegniti več turistov iz hitro rastočih držav (npr. Kitajske, Rusije in Brazilije). Predstavi tudi možnosti za povečanje domačega turizma znotraj EU, vključno z boljšim usklajevanjem šolskih počitnic, s čimer bi podaljšali turistično sezono.

"Evropska komisija išče nove poti za oživitev te pomembne gospodarske panoge," je na tiskovni konferenci dejal evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani.

Turizem zagotavlja več kot 5 % BDP Evropske unije. V njem je zaposlenih več kot 9,7 milijona ljudi oz. 5,2 % evropske delovne sile. Evropa je vodilna turistična regija na svetu, pet držav EU pa je bilo lani med desetimi najbolj priljubljenjimi svetovnimi destinacijami.

Vendar pa Evropa tudi na tem področju dobiva nove tekmece, zlasti iz Azije in Južne Amerike. Panoga čuti tudi posledice staranja prebivalstva in podnebnih sprememb ter doživlja sezonska nihanja.

Komisija med drugim predlaga poseben znak za kakovostne turistične storitve. Uvesti želi tudi merila za trajnostni turizem, destinacije, ki bi jih izpolnjevale, pa bi prejele nagrado.

Potovanja in turizem naj bi spodbudili z boljšo uporabo tehnologije, med drugim s centraliziranim sistemom rezervacij, do katerega bi uporabniki dostopali z mobilnim telefonom. Več poudarka naj bi namenili tudi t.i. tematskemu turizmu (počitnice v toplicah, gastronomska ponudba, športne počitnice ipd.).

Več truda bo treba vložiti tudi v dostopnost turističnih krajev za invalide in starejše.

Lani je zaradi gospodarske krize število turistov v Evropi padlo za 6 % v primerjavi z letom 2008. Upad povpraševanja so zabeležili tudi v drugih regijah, razen v Afriki.

Več o turistični politiki EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave