Cale de navigare

Europa, o destinaţie turistică şi mai atractivă - 02/07/2010

Sopot, principala staţiune poloneză la ţărmul Mării Baltice © UE

Comisia publică o nouă strategie de stimulare a turismului european, pentru a maximiza potenţialul unui sector care joacă deja un rol important pentru economia UE.

Comisia a elaborat un plan de dezvoltare a turismului DeutschEnglishfrançais care cuprinde 21 de propuneri. O mare parte dintre acestea au scopul de a atrage în Europa mai mulţi turişti din ţările cu economii emergente, cum ar fi China, Rusia sau Brazilia. Altele se concentrează pe încurajarea turismului în interiorul Uniunii - de exemplu, sincronizarea vacanţelor şcolare, pentru a permite prelungirea perioadei de concedii.

"Comisia vrea să fie prima care să aducă un nou suflu acestui sector vital", a spus Antonio Tajani, comisar pentru industie şi întreprinderi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Turismul generează peste 5% din PNB-ul total al UE. 5,2% din forţa de muncă a Europei (circa 9,7 milioane de persoane) lucrează în acest sector. Europa este regiunea care atrage cei mai mulţi turişti - 5 din statele membre se situau, anul trecut, în topul celor mai vizitate 10 destinaţii din lume.

Concurenţa este însă în creştere, mai ales în ţări din Asia şi America de Sud. În plus, îmbătrânirea populaţiei şi schimbările climatice supun turismul unei presiuni suplimentare, care agravează problemele legate de caracterul sezonier al acestui sector.

Comisia propune înfiinţarea unui sistem de etichetare care să recompenseze şi să stimuleze serviciile de înaltă calitate. De asemenea, are în vedere elaborarea unei carte cu criterii privind turismul durabil şi acordarea unui premiu pentru destinaţiile care îndeplinesc criteriile respective.

Pentru a promova turismul şi călătoriile, UE va încuraja o mai bună utilizare a tehnologiei (inclusiv servicii de rezervare centralizate, accesibile de pe telefonul mobil) şi axarea pe diferite tipuri de turism (balnear, gastronomic, sportiv etc.).

De asemenea, UE trebuie să se asigure că destinaţiile turistice devin mai accesibile persoanelor cu mobilitate redusă, cu servicii adaptate inclusiv pentru un public mai în vârstă.

Anul trecut, criza economică a determinat o scădere cu circa 6% a numărului de turişti care au vizitat Europa, faţă de valoarea din 2008. Şi alte regiuni din lume au avut de suferit în acest sens, cu excepţia notabilă a Africii.

Detalii despre politica UE în domeniul turismului

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile