Kruimelpad

Grote plannen voor toeristische sector - 02/07/2010

Sopot, het belangrijkste Poolse vakantieoord aan de Baltische Zee © EU

Nieuwe strategie om Europees toerisme te bevorderen en volle potentieel waar te maken van een belangrijke economische sector.

Het ontwikkelingsplan voor toerisme DeutschEnglishfrançais van de Commissie omvat 21 voorstellen waarvan er veel bedoeld zijn om toeristen aan te trekken uit groeilanden zoals China, Rusland en Brazilië. Daarnaast schetst het manieren om reizen binnen de EU te bevorderen, met onder meer een plan om het vakantieseizoen te verlengen door een betere coördinatie van de schoolvakanties.

"De Europese Commissie wil de weg vrijmaken om deze vitale sector nieuw leven in te blazen", aldus Antonio Tajani, commissaris voor industrie en ondernemerschap, op een persconferentie.

Toerisme zorgt voor 5% van het bbp van de EU. De sector stelt zo'n 9,7 miljoen mensen te werk en zorgt dus voor 5,2% van de banen. Europa trekt meer bezoekers aan dan welke andere regio dan ook. Vijf EU-landen prijken in de top 10 van de populairste bestemmingen van vorig jaar.

Europa moet zich echter hoeden voor de groeiende concurrentie, vooral uit Azië en Zuid-Amerika. Bovendien is de sector kwetsbaar voor de gevolgen van vergrijzing, klimaatverandering en kent hij seizoensgebonden ups en downs.

De Commissie wil nu een keurmerk invoeren voor diensten van hoge kwaliteit. Zij wil ook een charter opstellen met criteria voor duurzaam toerisme en een prijs uitreiken aan bestemmingen die eraan voldoen.

Om reizen en toerisme te promoten, zal beter gebruik van technologie worden aangemoedigd, met onder andere via mobiele telefoon toegankelijke gecentraliseerde reservatiesystemen en meer toerisme rond bepaalde thema's (kuren, gastronomische trips, sportvakanties, enz.).

De EU wil ook toeristische trekpleisters toegankelijk maken voor minder mobiele mensen en de dienstverlening aanpassen aan een ouder cliënteel.

Toen de economie vorig jaar een inzinking kende, kwamen er 6% minder toeristen naar Europa. Andere regio's merkten ook een terugval, met Afrika als opvallende uitzondering.

Meer over het toerismebeleid van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links