Navigointipolku

EU haluaa lisää matkailijoita - 02/07/2010

Sopot, Puolan tärkein rantakohde © EU

EU:n uuden strategian tavoitteena on lisätä Eurooppaan suuntautuvaa matkailua ja siten vauhdittaa talouskasvua.

Komission matkailun kehittämissuunnitelmassa DeutschEnglishfrançais esitetään keinoja, joilla lisätä EU:n alueelle suuntautuvaa matkailua. Erityisesti matkailijoita koetetaan houkutella Kiinan, Venäjän ja Brasilian kaltaisista nopeasti kehittyvien talouksien maista. Myös EU:n sisäistä matkailua halutaan edistää. Esimerkiksi koulujen loma-aikoja voitaisiin koordinoida paremmin ja siten pidentää lomasesonkia.

Yritys- ja teollisuustoiminnasta vastaavan komissaari Antonio Tajanin mukaan Euroopan komissio pitää matkailualaa elintärkeänä ja haluaa toimillaan luoda sille suotuisat kehitysmahdollisuudet.

Matkailun osuus EU:n bruttokansantuotteesta on yli viisi prosenttia. Alalla työskentelee EU:ssa noin 9,7 miljoonaa henkeä eli 5,2 prosenttia työvoimasta. Eurooppa on maailman suosituin matkakohde, ja viisi EU-maata oli viime vuonna matkailukohteiden 10 kärjessä -listalla.

Kilpailu kuitenkin kiristyy, ja erityisesti Aasia ja Etelä-Amerikka houkuttavat yhä useampia matkailijoita. Lisäksi väestön ikääntyminen ja ilmastonmuutos vaikuttavat matkailualan kehitykseen. Matkailuala on myös hyvin altista kausivaihteluille.

Komissio ehdottaa, että otetaan käyttöön laatumerkkijärjestelmä, jonka avulla korkealaatuiset palvelut saavat näkyvyyttä. Se haluaa myös, että kestävälle matkailulle laaditaan peruskriteerit ja kriteerit täyttäviä matkakohteita palkitaan.

Komissio kannustaa matkailualaa hyödyntämään uuden teknologian suomia mahdollisuuksia, kuten keskitettyjä varauspalveluita, joita voi käyttää matkapuhelimella. Kasvumahdollisuuksia on sen mielestä myös teemamatkailun alalla (esim. kylpylälomat, gastronomiset matkat, liikuntalomat).

EU on edistänyt myös sitä, että liikuntarajoitteiset pääsevät entistä paremmin tutustumaan eri kohteisiin, ja kiinnittänyt huomiota palvelujen muokkaamiseen ikääntyvien tarpeita vastaaviksi.

Viime vuonna Eurooppaan tulleiden matkailijoiden määrä laski noin kuusi prosenttia verrattuna vuoteen 2008. Tämä johtui talouden taantumasta. Matkailijoiden määrä väheni tuolloin muillakin alueilla. Ainoastaan Afrikka on tästä poikkeus.

Lisää EU:n matkailupolitiikasta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä