Διαδρομή πλοήγησης

Φιλόδοξο σχέδιο για να γίνει η Ευρώπη πόλος έλξης τουριστών - 02/07/2010

Το Σόποτ, τουριστικό θέρετρο της Πολωνίας στη Βαλτική Θάλασσα © EU

Νέα στρατηγική για την τόνωση του τουρισμού στην Ευρώπη - στόχος η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού ενός κλάδου του οποίου ο ρόλος στην οικονομία είναι ήδη σημαντικός.

Tο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού DeutschEnglishfrançais που εκπόνησε η Επιτροπή περιλαμβάνει 21 προτάσεις πολλές από τις οποίες σκοπό έχουν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στην Ευρώπη από ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία. Παράλληλα όμως, προτείνει τρόπους για ν' αυξηθεί ο αριθμός των ταξιδιών στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως π.χ. με μεγαλύτερο συντονισμό των σχολικών διακοπών, ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ανοίξει νέους δρόμους για να δώσει νέα πνοή σ' αυτόν τον ζωτικό τομέα," ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολεί περίπου 9,7 εκατ. άτομα, δηλαδή το 5,2% του εργατικού δυναμικού. Η Ευρώπη προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, ενώ πέντε από της χώρες της ΕΕ ήταν ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς της περυσινής χρονιάς.

Όμως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερο ανταγωνισμό, κυρίως από την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο τουριστικός κλάδος υφίσταται επίσης τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των περιόδων υψηλής και χαμηλής ζήτησης.

Η Επιτροπή προτείνει την καθιέρωση ενός σήματος για την αναγνώριση των υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ενός χάρτη με τα κριτήρια του βιώσιμου τουρισμού, καθώς και την καθιέρωση βραβείων για τους προορισμούς που πληρούν τα κριτήρια αυτά.

Για την προώθηση των ταξιδιών και του τουρισμού, θα ενθαρρύνει την καλύτερη χρήση της τεχνολογίας (π.χ. κεντρικές υπηρεσίες κράτησης προσβάσιμες μέσω κινητού τηλεφώνου), καθώς και τον θεματικό τουρισμό (π.χ. κέντρα αναζωογόνησης, γαστρονομικές εξορμήσεις, διακοπές για αθλητισμό κ.λπ.)

Επιπλέον, η ΕΕ θα καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες, ώστε οι τουριστικοί προορισμοί να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμοι στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα καθώς και στα ηλικιωμένα άτομα.

Πέρυσι, που ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ευρώπη μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με το 2008. Και άλλες όμως περιοχές σημείωσαν κάμψη, με μοναδική εξαίρεση την Αφρική.

Περισσότερα για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του τουρισμού

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι