Kruimelpad

Europese auto's worden groener - 28/04/2010

De EU wil de markt voor schone en zuinige auto's stimuleren.

De Europese Commissie heeft bekendgemaakt English dat zij in heel Europa een voor iedereen toegankelijk netwerk van snelle oplaadstations voor elektrische auto's wil ontwikkelen. Zij wil ook tegen 2011 Europese technische en veiligheidsnormen opstellen voor deze stations.

Dit plan moet zorgen voor een doorbraak van de groene auto's op de markt. Die kan de autoindustrie nieuw leven inblazen en Europa minder afhankelijk maken van olie. Het gaat daarbij niet alleen om elektrische auto's maar ook om zuinigere benzine-auto's en modellen die rijden op aardgas, biobrandstoffen en waterstof.

Antonio Tajani, EU-commissaris voor industrie, is van mening dat het toekomstige succes van de autoindustrie afhangt van wat we in deze beslissende fase doen. De nieuwe strategie bewaart volgens hem het juiste evenwicht tussen economisch concurrentievermogen en milieubescherming.

De wereld lijkt aan de vooravond te staan van een ware revolutie in de auto-industrie. De vraag naar milieuvriendelijke auto's zal in de komende jaren drastisch stijgen. Dat komt omdat we ons er steeds meer bewust van worden dat onze auto's mee het klimaat veranderen en te veel schaarse brandstoffen verbruiken, waarvoor we, net als andere geïndustrialiseerde gebieden, dan ook nog afhankelijk zijn van het buitenland.

De omschakeling naar schone en zuinige auto's is een unieke kans voor een industrietak die zijn ergste crisis sinds decennia beleeft. Maar zowel politici als experts zien in dat milieuvriendelijk vervoer moeilijk voet aan de grond kan krijgen in Europa zonder een coherent beleid en een goede coördinatie tussen alle betrokkenen.

De aandacht gaat nu vooral naar elektrische auto's, want voor auto's die op alternatieve brandstoffen rijden, heeft de EU al normen bepaald. Bovendien zijn elektrische auto's nu aantrekkelijker geworden door technologische vernieuwingen, zoals batterijen die minder snel moeten worden opgeladen. Misschien kunnen elektrische auto's daardoor sneller doorbreken als massaproduct dan andere groene alternatieven.

Enkele EU-landen, met name Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje, hopen op grote schaal te kunnen overstappen op elektrisch vervoer. Soms proberen zij met belastingvoordelen en premies klanten te lokken. Maar die zouden wel eens kunnen afhaken als ze merken dat ze hun auto niet kunnen opladen in het buitenland, omdat er geen EU-normen zijn voor stekkers en contactdozen.

In de EU is vervoer verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de uitstoot van kooldioxide (CO2), een van de belangrijkste broeikasgassen. Vorig jaar al steeg de vraag naar de zuinigste auto's in de EU met 59%, de grootste stijging ooit.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links