Navigációs útvonal

A környezetbarát európai autóiparért - 28/04/2010

Az Európai Unió javaslatokat dolgozott ki annak érdekében, hogy kiépítse a környezetbarát és energiahatékony autók piacát.

Az Európai Bizottság a mai napon ismertette azokat a terveket English , melyek értelmében az EU a jövőben Európa-szerte kiépíti a mindenki számára hozzáférhető nagyfeszültségű elektromos töltőállomások hálózatát, így biztosítva az elektromos autók működtetéséhez szükséges infrastruktúrát. Az Unió céljai között szerepel az is, hogy 2011-re kidolgozza a töltőállomásokra vonatkozó európai biztonsági és műszaki szabványokat.

A terv részét képezi annak az átfogó új stratégiának, mely a környezetbarát autók piacra jutását hivatott elősegíteni. A szakértők szerint a környezetbarát modellek forgalmazása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az autóipar fellendüljön, Európa pedig kisebb mértékben függjön az olajtól. A stratégia arra irányul, hogy a közlekedésben teret nyerjen az energiahatékony benzinüzemű járművek, az elektromos autók, valamint az üzemanyagként földgázt, bioüzemanyagokat és hidrogént hasznosító modellek használata.

Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikai biztos szerint az autóipar fejlődése "meghatározó szakaszba" lépett, mely kulcsfontosságú az ágazat jövője szempontjából. A politikus hozzátette: az uniós stratégia kiegyenlítetten kezeli a gazdasági versenyképesség és a környezetvédelem kérdését.

Minden jel arra mutat, hogy forradalom küszöbén áll az autóipar: a várakozások szerint az elkövetkező években világszerte óriási mértékben megnövekszik majd a környezetbarát autók iránti kereslet. Ez a tendencia több okra vezethető vissza: fontos szempontot jelent a hagyományos járművek globális felmelegedésben játszott szerepe, a világ kőolajtartalékainak kimerülése, továbbá egyes iparosodott országok, köztük az EU-tagállamok függősége a külföldi kőolaj importjától.

A környezetbarát és energiahatékony gépkocsik iránti kereslet növekedése óriási lehetőséget jelent az autóipar számára, melyet alapjaiban rázott meg az utóbbi évtizedek legsúlyosabb gazdasági válsága. A döntéshozók és az ágazati szakértők azonban egyetértenek abban, hogy ha az érdekelt felek nem hangolják szorosan össze tevékenységüket és nem lépnek fel következetesen, az komolyan hátráltathatja a környezetbarát közlekedési megoldások térnyerését Európában.

A stratégia kiemelten kezeli az elektromos autók kérdését, mivel az Európai Unió más, alternatív üzemanyagot hasznosító gépkocsik esetében már bevezetett szabványokat. További ok, hogy egyes technológiai vívmányoknak, például a töltöttségüket hosszabb időn keresztül megőrző akkumulátoroknak köszönhetően az elektromos autók vonzereje megnövekedett a fogyasztók szemében. Az is elképzelhető, hogy előbb kezdik el őket tömegesen forgalmazni, mint a rivális környezetbarát modelleket.

Több EU-tagállam - mindenekelőtt Franciaország, Spanyolország, Németország, Portugália és Dánia - azon fáradozik, hogy széles körben meghonosítsa az elektromos közlekedési megoldások használatát. Ehhez egyes esetekben anyagi ösztönzők, többek között ár- és adókedvezmények segítségével igyekeznek kedvet csinálni polgáraiknak. A fogyasztóknak azonban könnyen kedvét szegheti, ha azt tapasztalják, hogy hiányzik a környezetbarát járművek működtetéséhez szükséges egységes infrastruktúra (például ha nem kompatibilisek Európa-szerte a járművek elektromos feltöltéséhez használt eszközök).

Az Európai Unió által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mintegy negyede a közlekedés és a szállítás során keletkezik. A szén-dioxid egyike a legfontosabb üvegházhatású gázoknak. Tavaly 59%-kal - soha korábban nem tapasztalt mértékben - növekedett a legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású autók iránti kereslet az Unióban.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek