Navigointipolku

EU panostaa vähäpäästöisiin autoihin - 28/04/2010

Komissio esittää eurooppalaisia standardeja sähköautoille.

Komissio haluaa edistää puhtaiden ja energiatehokkaiden autojen ja etenkin sähköautojen kehittämistä. Se esitteli tänään suunnitelmaa English , jolla tuetaan yleisessä käytössä olevien, suurjännitteellä toimivien latauspisteiden verkoston kehittämistä Eurooppaan. Komissio aikoo laatia näille latauspisteille eurooppalaiset turvallisuusmääräykset ja -normit sekä tekniset standardit vuoteen 2011 mennessä.

Suunnitelma on osa uutta strategiaa, jolla pyritään edistämään vähäpäästöisten ajoneuvojen tuloa markkinoille. Tätä pidetään ratkaisevana EU:n autoteollisuuden elpymisen ja Euroopan öljyriippuvuuden vähentämisen kannalta. Strategiaan kuuluvat polttoainetehokkaat bensiinikäyttöiset ajoneuvot, sähköautot, biopolttoaineita käyttävät autot sekä vety- ja kaasuajoneuvot.

Yritys- ja teollisuustoiminnasta vastaavan komissaarin Antonio Tajanin mukaan autoteollisuus on nyt tullut vaiheeseen, jossa sen on määriteltävä tulevat toimintalinjansa. Hänen mukaansa strategia varmistaa tasapainon taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamisen ja ympäristötavoitteiden välillä.

Maailman automarkkinat ovat mullistumassa, kun vähäpäästöisempien autojen kysynnän odotetaan kasvavan erittäin voimakkaasti lähivuosina. Tämä johtuu siitä, että yleisesti ollaan huolestuneita perinteisten autojen vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen ja fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä. Lisäksi halutaan välttää riippuvuutta ulkomaisesta öljystä.

Puhtaiden ja energiatehokkaiden autojen kasvanut kysyntä tarjoaa valtavan tilaisuuden EU:n autoteollisuudelle, joka yrittää elpyä viime vuosikymmenien pahimmasta kriisistä. Poliittiset päättäjät ja autoteollisuuden asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että ympäristöystävällisen liikenteen kehittäminen Euroopassa edellyttää yhtenäistä EU-strategiaa ja eri osapuolten välistä tehokasta koordinointia.

Sähköautoilla on keskeinen asema uudessa strategiassa, koska EU on jo aiemmin laatinut standardit, joita sovelletaan muita vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäviin ajoneuvoihin. Käänteentekevät teknologiat - kuten latauksensa pidempään säilyttävien akkujen kehittäminen - ovat myös tehneet sähköautoista kiinnostavampia kuluttajien kannalta. Sähköautot voivatkin olla lähempänä suurimittaista tuotantoa kuin eräät niiden vähäpäästöiset kilpailijat.

Eräät EU-maat, kuten Espanja, Portugali, Ranska, Saksa ja Tanska, tukevat laajamittaisen sähköön perustuvan liikenteen kehittämistä. Tähän pyritään mm. verohelpotusten ja muiden kannustimien avulla. Autoilijoiden kiinnostus voi kuitenkin hälvetä, jos pistokkeet ja pistorasiat eivät ole yhteensopivia koko Euroopassa.

Liikenteen osuus EU:n hiilidioksidipäästöistä on noin neljännes. Vähäpäästöisimpien autojen kysyntä kasvoi EU:ssa viime vuonna 59 prosenttia eli voimakkaammin kuin koskaan.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä