Sti

Kør grønt - 28/04/2010

EU vil sætte skub i markedet for rene og effektive biler

Kommissionen vil have flere elbiler på vejene og har derfor i dag fremlagt planer English om at støtte udviklingen af et net af opladningsstationer med højspænding i hele EU, som alle kan bruge. Den vil også fremlægge europæiske teknik- og sikkerhedsstandarder for stationerne senest i 2011.

Planen indgår i en ambitiøs strategi om at få flere grønne biler på markedet. Det er afgørende, hvis bilbranchen skal op at køre igen, og Europa skal blive mindre afhængigt af olien. I strategien indgår mere effektive benzindrevne biler og samtidig elbiler og modeller, der bruger naturgas, biobrændstof og brint.

EU's erhvervskommissær, Antonio Tajani, udtaler, at bilindustrien står over for en "afgørende fase" i sin videre udvikling. Ifølge kommissæren tager strategien hensyn til både konkurrencedygtighed og miljø.

Verden står over for en ny tidsalder, hvor efterspørgselen efter miljøvenlige biler ventes at eksplodere i den nærmeste fremtid. Tendensen afspejler, at folk er bekymrede over traditionelle bilers konsekvenser for klimaet, at vi måske er ved at løbe tør for olie, og at EU og andre industrialiserede regioner er afhængige af importeret olie.

Den stigende efterspørgsel efter rene og effektive biler er en enestående mulighed for en branche, der er på vej ud af den mest alvorlige krise i flere årtier. Men beslutningstagerne og eksperterne i industrien er enige om, at der er brug for en sammenhængende strategi og koordinering mellem alle parter, hvis grøn transport skal blive til virkelighed i EU.

Elbiler er en vigtig del af strategien, fordi EU allerede har indført standarder for andre biler, der bruger alternativt brændstof. Samtidig har teknologiske kvantespring, f.eks. batterier, som ikke skal oplades så tit, gjort elbiler mere interessante for forbrugerne - og det gør dem måske lettere at masseproducere end andre grønne alternativer.

En række EU-lande - især Frankrig, Spanien, Tyskland, Portugal og Danmark - satser hårdt på eltransport. I visse tilfælde tilbyder man forbrugerne skattefordele og tilskud. Men forbrugernes interesse kølnes måske, hvis der for eksempel skal bruges forskellige opladningsapparater rundt omkring i EU.

I EU tegner transporten sig for ca. en fjerdedel af CO2-udslippene - og det er en af de væsentligste drivhusgasser. I fjor steg salget af de mindst forurenende biler i EU med 59 %. Det er en rekord.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links