Навигационна пътека

По-екологични автомобили в Европа - 28/04/2010

Предложения на ЕС за развитие на пазара за екологични и икономични коли.

Днес Комисията обяви планове English за подпомагане на развитието на мрежа от публично достъпни високоволтови станции за зареждане на електрически автомобили. Тя цели да изготви европейски стандарти за безопасност и технически стандарти за тези станции до 2011 г.

Този план е част от мащабна нова стратегия за повече „екологично чисти“ автомобили на пазара, което се смята за решаваща стъпка към съживяване на автомобилната промишленост и намаляване на зависимостта на Европа от петрола. Подходът насърчава икономичните бензинови автомобили, както и електрическите автомобили и моделите, които работят с природен газ, биогорива и водород.

Комисарят по промишлеността Антонио Таяни казва, че автомобилната индустрия е навлязла в „решителна“ за бъдещия ѝ успех фаза. Стратегията постига точния баланс между икономическа конкурентоспособност и екологични цели, заяви той.

Светът е на прага на автомобилна революция, като през следващите години се очаква силно повишаване на световното търсене на екологично чисти коли. Тенденцията отразява опасенията във връзка с въздействието на традиционните автомобили върху глобалното затопляне, признаците на изчерпване на петрола и - в ЕС и някои други индустриално развити региони - зависимостта от чуждестранния петрол.

Нарастващото търсене на чисти и икономични автомобили е огромна възможност за индустрията, излизаща от най-тежката криза от десетилетия. Политиците и експертите обаче са съгласни, че без последователен подход и силна координация между заинтересованите страни стартът на екологично чистия транспорт в Европа може да е труден.

Електрическите коли заемат важно място в стратегията, тъй като ЕС вече въведе стандарти за останалите автомобили, които използват алтернативни горива. Освен това технологични пробиви като акумулатори, които издържат по-дълго, направиха електрическите коли по-привлекателни за потребителите и може би те са по-близо до масовите продажби, отколкото някои от техните екологично чисти конкуренти.

Няколко страни от ЕС - главно Франция, Испания, Германия, Португалия и Дания - се стремят към масов електрически транспорт, като в някои случаи стимулират потребителите с данъчни облекчения и бонуси. Потребителите обаче биха могли да бъдат отблъснати, ако например щепселите и контактите за зареждане не са стандартни в цяла Европа.

На транспорта се пада около една четвърт от емисиите на въглероден диоксид (основният газ с парников ефект) в ЕС. През миналата година търсенето на автомобили с възможно най-ниски емисии на CO2 нарасна с 59 % в ЕС, което е най-голямото увеличение досега.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки