Sökväg

Borttappat bagage - EU överväger nya regler - 31/07/2009

Flygresenärer som checkar in bagage © Reporters

Har du blivit av med ditt bagage på någon av flygplatserna i EU? Det är du inte ensam om. Varje dag kommer tusentals väskor bort och nu hotar EU med att ingripa.

Under de första nio månaderna 2008 försvann i genomsnitt över 12 000 väskor per dag på europeiska flygplatser. Det är 16 % mindre än under tidigare år, men siffran är fortfarande ”orimlig och oacceptabel", säger transportkommissionär Antonio Tajani.

Enligt Tajani kan det bli nödvändigt med nya EU-regler för att lösa problemet, som är frustrerande för passagerarna och kostsamt för reseindustrin.

För varje tusental passagerare tappas 14 väskor bort i EU, jämfört med omkring fem i USA. För det mesta kom bagaget aldrig fram till flygplanet eller lastades in på fel plan.

Enligt reseindustrins egna siffror försenades 4,6 miljoner väskor på EU:s flygplatser mellan januari och oktober 2008. Året innan var siffran omkring 6,2 miljoner.

EU har stärkt passagerarnas rättigheter under de senaste åren. Mer om detta finns att läsa i en lista över resetips Englishfrançaisitaliano för en säker och problemfri semester. Här finns bland annat en påminnelse om EU:s larmnummer 112. Du kan också läsa mer om flygplatsernas säkerhetsregler och vilka rättigheter du har om du nekas ombordstigning för att flygbolaget misstänker att du har svininfluensa.

Passagerarrättigheter i EU

Tio viktiga råd till resenärer Englishfrançaisitaliano

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar