Navigacijska pot

Izgubljena prtljaga - 31/07/2009

Potniki pri oddaji prtljage na letališču v Nemčiji © Reporters

Potniki v Evropi imajo še vedno težave z izgubljeno prtljago.

Na evropskih letališčih so v prvih devetih mesecih leta 2009 v povprečju izgubili 12 000 kosov prtljage na dan, kar je 16 % manj kot v prejšnjih letih, vendar po mnenju komisarja za promet Antonia Tajanija še vedno „nedopustno preveč“.

Kot je dejal, bodo za rešitev te težave, ki je neprijetna za potnike in draga za letalski sektor, morda potrebni novi predpisi EU.

Na vsakih 1 000 potnikov v EU pride 14 kosov izgubljene prtljage, medtem ko je v ZDA ta številka precej nižja, in sicer 5. V večini primerov prtljage sploh ne naložijo na letalo ali pa se znajde na napačnem letalu.

Med januarjem in oktobrom 2008 je po podatkih letalskega sektorja na evropska letališča z zamudo prispelo 4,6 milijona kosov prtljage. V letu 2007 je bila ta številka približno 6,2 milijona.

V zadnjih letih je EU okrepila pravice potnikov in za varne in mirne poletne počitnice pripravila tudi uporabne nasvete Englishfrançaisitaliano. Med drugim Evropska komisija potnike opozarja na enotno evropsko številko za klic v sili (112), varnostne predpise na letališčih ter pravice potnikov v primeru zavrnitve vkrcanja na letalo zaradi suma okužbe z novim virusom gripe.

Pravice potnikov v EU

10 nasvetov za potnike v EU Englishfrançaisitaliano

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave