Navigációs útvonal

Elveszett poggyász - 31/07/2009

Poggyászfelvételre váró utasok egy németországi repülőtéren © Reporters

Sok légi utasnak okoz még mindig gondot Európában, hogy poggyásza nem érkezik meg a célállomásra.

Naponta több mint 12 000 poggyász tűnt el átlagban Európa repterein 2008 első kilenc hónapjában – ez ugyan 16%-kal kevesebb, mint az előző években, de még mindig „túl sok és nem elfogadható” – jelentette ki Antonio Tajani, a közlekedésért felelő biztos.

A biztos véleménye szerint elképzelhető, hogy új uniós jogszabályra lesz szükség ahhoz, hogy az utasoknak idegeskedést és kellemetlenséget, az iparnak pedig jelentős költséget jelentő probléma megoldódjon.

Az Európai Unióban minden ezer utasból 14 hiába vár poggyászára, míg ez az Egyesült Államokban ezerből öt utassal fordul csupán elő. A legtöbb esetben a bőrönd fel sem jut a repülőre, de az is gyakran megtörténik, hogy rossz járatra kerül.

A légitársaságok adatai szerint 2008-ban januártól októberig 4,6 millió poggyász érkezett késéssel az uniós célállomásokra. 2007-ben ez a szám körülbelül 6,2 millió volt.

A EU számos intézkedést hozott az utasok jogainak védelmében az utóbbi években. Ezen intézkedések összefoglalása az utasoknak szánt tíz legfontosabb tanács Englishfrançaisitaliano listájában olvasható. A lista segítséget ad az utazóknak ahhoz, hogy nyaralásukat minél zavartalanabbul élvezhessék: felhívja a figyelmet az EU 112-es segélyhívó számára, összefoglalja a reptéri biztonsági szabályokat, és arról is tájékoztat, milyen jogok illetik meg azokat az utasokat, akiket az új influenza gyanúja miatt nem engednek fel a repülőre.

Utasjogok az Európai Unióban

Az EU tíz legfontosabb tanácsa utasoknak Englishfrançaisitaliano

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek