Sökväg

Tips till Europaresenärer - 06/07/2009

Det här behöver du tänka på när du reser i Europa.

Det är semestertider och många lämnar sina kontor för att åka utomlands. Oavsett om du ska vandra i Karpaterna, ö-luffa i Medelhavet eller njuta av Europas vackra kultur är det viktigt att du känner till dina rättigheter. Glöm inte att packa ner de handlingar du behöver så att du lugnt kan njuta av din ledighet.

Har du packat väskorna? Glöm inte att ta med dig en id-handling. Trots att EU saknar gränskontroller (förutom vid resor till Storbritannien, Irland, Cypern, Rumänien och Bulgarien) måste du ha ett id-kort eller pass när du reser med flyg. Du måste också kunna identifiera dig vid hotellbokningar och liknande.

Katter, hundar och till och med illrar måste ha ett husdjurspass vid utlandsresa. Du skaffar passet hos en veterinär och det måste framgå att ditt husdjur har vaccinerats mot rabies. Om du ska resa till Sverige, Finland, Storbritannien, Irland eller Malta måste husdjuret även behandlas mot fästingar och bandmask.

Det kan hända att du stöter på problem på väg till eller från resmålet. Flyget kanske blir inställt eller försenat, du kanske missar en anslutning och ditt bagage kanske skadas eller kommer bort. Men du som resenär har rättigheter och du kan ha rätt till ersättning om du skulle få problem. Med de nya EU-reglerna är det dessutom enklare att jämföra flygpriser eftersom det angivna priset numera måste inkludera skatter och avgifter.

Mobilen kan komma väl till pass på semestern, och den kan ibland vara en räddare i nöden. Nu har det också blivit betydligt billigare att använda mobilen utomlands. Med de nya reglerna English för roamingavgifter kostar det max cirka 4,62 kr/minut (43 cent) när du ringer från utlandet och cirka 2,04 kr/minut (19 cent) när du blir uppringd. Att skicka sms kostar bara cirka 1,18 kr (11 cent).

Kom ihåg att hela EU använder larmnummer 112 English. Det kan du ringa gratis i alla EU-länder, från både fast telefon och mobiltelefon.

Mer om att resa i Europa

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar