Navigacijska pot

Dolgo vroče poletje - 06/07/2009

Nasveti za sproščene počitnice v Evropi.

Začela se je sezona dopustov – številni evropski državljani so že ugasnili službene računalnike in se odpravili na počitnice v tujino. Ne glede na to, kam se odpravljate – v Karpatsko gorovje, na Sredozemske otoke ali v katerega od evropskih kulturnih in arhitekturnih središč – bo vaše potovanje prijetnejše in lažje, če boste poznali svoje pravice in s seboj vzeli ustrezne dokumente.

Ste v kovčke zapakirali vse? Ne pozabite osebne izkaznice: čeprav na notranjih mejah EU ni več nadzora (razen če potujete v Združeno kraljestvo, na Irsko, Ciper, v Romunijo ali Bolgarijo), še vedno potrebujete veljavno osebno izkaznico ali potni list za izkazovanje svoje identitete, denimo pri prijavi na let ali v hotel.

Hišni ljubljenčki (mačke, psi in celo beli dihurji) za potovanje v tujino potrebujejo poseben potni list , ki ga izda veterinar in ki dokazuje, da je bila žival cepljena proti steklini. Če se z družinskim ljubljenčkom odpravljate na Malto, Irsko, Finsko, Švedsko ali v Združeno kraljestvo, morate prej opraviti tudi zdravljenje proti klopom in trakulji.

Potovanje do končnega cilja in nazaj domov je včasih nekoliko stresno: odpoved ali zamuda letov, zamuda povezav ali poškodovana prtljaga. Toda potniki imajo številne pravice in so v nekaterih primerih upravičeni do nadomestila. Evropska zakonodaja je tudi olajšala primerjavo cen letov, saj morajo oglaševane cene zdaj vključevati tudi vse takse, pristojbine in dodatne stroške.

Med potovanjem v tujini je mobilni telefon v veliko pomoč in včasih lahko tudi reši življenje. V preteklosti so klice iz tujine ovirale visoke cene mobilnega gostovanja, toda novi predpisi English zdaj omejujejo ceno za odhodne klice iz tujine na največ 0,43 EUR na minuto in za prejete klice na največ 0,19 EUR na minuto. Cena pošiljanja kratkega sporočila iz tujine ne sme biti višja od 0,11 EUR.

Dobro si je tudi zapomniti, da velja po vsej EU enotna telefonska številka za klic v sili English: 112. Pokličete jo lahko od kjer koli v EU in s kakršnega koli telefona (stacionarnega ali mobilnega).

Več o potovanju v Evropi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave