Kruimelpad

Zoek de zon op! - 06/07/2009

Tips en advies voor een onbezorgde vakantie in Europa.

Nu het vakantieseizoen weer aanbreekt, maken veel Europeanen zich klaar om naar het buitenland vertrekken. Of ze nu gaan trekken in de Karpaten, eilandhoppen in het Middellandse-Zeegebied of Europa's vele culturele en architecturale attracties gaan bezoeken, het is altijd belangrijk dat ze hun rechten kennen en de nodige documenten meenemen om hun trip zo vlot en prettig mogelijk te laten verlopen.

Staan uw koffers al klaar? Vergeet dan ook uw identiteitskaart niet. Hoewel er binnen de EU geen grenscontroles meer zijn (behalve wanneer u naar het VK, Ierland, Cyprus, Roemenië of Bulgarije reist) blijft een identiteitskaart of paspoort nodig om het vliegtuig te nemen of om gewoon uw identiteit te bewijzen - bijvoorbeeld voor hotelreservaties.

Katten, honden en zelfs fretten hebben om naar het buitenland te gaan een huisdierenpaspoort nodig - te krijgen bij de dierenarts - en een bewijs dat zij tegen hondsdolheid zijn ingeënt. Als u naar Malta, Ierland, het VK, Finland of Zweden reist, moet uw huisdier bovendien tegen teken en lintworm worden behandeld.

Reizen kan behoorlijk stresserend zijn: vluchten worden afgelast of lopen vertraging op, u kunt een verbinding missen en bagage kan zoek raken. Maar als passagier hebt u rechten en kunt u soms recht hebben op schadevergoeding. Recente EU-wetgeving heeft het ook makkelijker gemaakt om de prijzen van vluchten te vergelijken: de geadverteerde prijzen moeten voortaan inclusief alle taksen, rechten en toeslagen zijn.

Uw mobiele telefoon helpt u in contact blijven met de familie thuis en kan in geval van nood erg belangrijk zijn. Vroeger was bellen in het buitenland ("roaming") vaak overdreven duur, maar dankzij nieuwe voorschriften English kost vanuit het buitenland bellen nooit meer dan €0,43 per minuut, oproepen ontvangen €0,19 per minuut en tekstberichten versturen €0,11.

En onthou vooral dat waar u ook in de EU bent, het noodnummer (112) English overal hetzelfde is. U kunt het in alle EU-landen gratis bellen vanaf iedere telefoon, vast of mobiel.

Meer over reizen in Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links