Navigációs útvonal

Kezdődik a nyári szezon - 06/07/2009

Ötletek és tanácsok a zavartalan európai nyaraláshoz

Megjött a nyár: sokan fogalmazzuk a „házon kívül vagyok” kezdetű automatikus e-maileket, tervezgetjük külföldi nyaralásunkat. Túrázás a Kárpátokban, hajókirándulás a Földközi-tengeren, vagy városnézés valamelyik kulturális és építészeti nevezetességekben gazdag európai városban? Ahhoz, hogy az utazás problémamentes és igazán kellemes legyen, fontos, hogy ismerjük jogainkat és ne felejtsük otthon a megfelelő dokumentumokat.

A bőrönd bepakolva, útra készen? Nem szabad megfeledkeznünk valamilyen személyazonosító igazolványról. Noha az Unión belül nincs határellenőrzés (kivéve az Egyesült Királyságban, Írországban, Cipruson, Romániában és Bulgáriában), a nyaralónak mégis szüksége lesz személyi igazolványára vagy útlevelére, mégpedig a légi utazáskor, vagy egyszerűen saját kilétének igazolásához (pl. szállodai foglalások alkalmával).

Ha valaki kutyájával, macskájával (esetleg vadászgörényével) kel határon túlra, gondoskodnia kell kedvencei számára állatútlevélről . Az állatorvos által kiállított okmány tanúsítja, hogy az állat megkapta a veszettség elleni védőoltást. Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban vagy Svédországban ezen felül azt is bizonyítani kell, hogy az állat átesett a kullancs és a szalagféreg elleni kezelésen is.

Az utazás kicsit stresszessé is válhat, ha a repülőjáratunkat törlik, a gép késik, a csatlakozásról lemaradunk vagy csomagunk megsérül. Utasként azonban bizonyos jogok illetnek meg bennünket, és kártérítést igényelhetünk. Az EU a közelmúltban olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek révén a légi járatok árai könnyebben összehasonlíthatók: a reklámban szereplő áraknak ezentúl tartalmazniuk kell az adókat, díjakat és pluszköltségeket is.

Utazásunk során mobiltelefonunk segítségével tarthatjuk a kapcsolatot otthon maradt rokonainkkal, barátainkkal, sőt, bizonyos esetekben életmentő eszköz is lehet. A magas barangolási díj miatt eddig a nyaralók nem szívesen használták mobiltelefonjukat külföldön. Az EU azonban új szabályokkal English korlátozta az uniós tagországok között lebonyolított mobilhívások díjszabását: a külföldről indított hívásokért maximum 0,43 eurót, míg a fogadott hívásokért maximum 0,19 eurót lehet felszámítani. Az SMS-ek küldése ezentúl legfeljebb 0,11 euróba kerül.

Végezetül pedig fontos tudnunk, hogy a 112-es segélyhívó számot English az EU bármely részéről és bármilyen típusú telefonról (vonalas vagy mobil) ingyenesen lehet hívni.

További információk: utazás Európában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek