Navigointipolku

Hyvää matkaa! - 06/07/2009

Neuvoja lomamatkailuun EU:n alueella

Lomakausi on käynnistynyt ja monet lomalaiset ovat suuntaamassa ulkomaille. EU:n alueella on lomakohteita mistä valita. Voi patikoida vuoristossa, nauttia Välimeren rantojen päivänpaisteesta tai tutustua kulttuurinähtävyyksiin. Aina on kuitenkin syytä tuntea omat oikeutensa, ja toisaalta on muistettava ottaa mukaan oikeat matkustusasiakirjat, jotta matka on mahdollisimman huoleton ja onnistunut.

Älä unohda ottaa henkilötodistusta mukaan. Vaikka EU:ssa ei ole enää sisärajoilla valvontaa (paitsi Isoon-Britanniaan, Irlantiin, Kyprokselle, Romaniaan ja Bulgariaan matkustettaessa), matkailija tarvitsee kuitenkin virallisen henkilötodistuksen tai passin lentomatkoja varten. Henkilöllisyytensä voi joutua todistamaan muutenkin, esimerkiksi hotellia varatessa.

Kissat ja koirat puolestaan tarvitsevat ulkomaanmatkoille mukaan lemmikkipassin , jossa on eläinlääkärin todistus siitä, että eläin on saanut rokotuksen raivotautia vastaan. Suomeen ja Ruotsiin matkustavilta eläimiltä vaaditaan myös heisimatolääkitys ja Maltalle, Irlantiin ja Isoon-Britanniaan matkustavilta eläimiltä sekä heisimato- että punkkilääkitys.

Matkantekoon voi joskus tulla mutkia. Lento voidaan peruuttaa tai se voi viivästyä niin, ettei matkustaja ehdi jatkoyhteyteensä, tai matkatavarat voivat kadota. Matkustajan onkin hyvä tuntea oikeutensa ja mahdollisuudet hakea korvausta. EU-lainsäädännöllä on myös lentohintojen vertailu tehty helpommaksi – kaikkien verojen ja muiden lisämaksujen on nykyisin sisällyttävä ilmoitettuun hintaan.

Matkapuhelimella on kätevä pitää yhteyttä kotiväkeen, ja joskus puhelin voi jopa pelastaa hengen. Ulkomailta soitetut puhelut ovat olleet hyvinkin kalliita, mutta uusien määräysten English mukaan toisesta EU-maasta soitettujen matkapuheluiden enimmäishinta on 0,43 euroa minuutilta ja vastaanotettujen puheluiden enimmäishinta 0,19 euroa minuutilta. Tekstiviestin lähettäminen maksaa nykyisin enintään 0,11 euroa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että kaikkialla EU:ssa on käytössä yhteinen hätänumero 112 English. Siihen voi soittaa maksutta missä tahansa EU-maassa joko kiinteästä liittymästä tai matkapuhelimesta.

Lisätietoa matkustamisesta Euroopassa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä