Διαδρομή πλοήγησης

Ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές - 06/07/2009

Χρήσιμες οδηγίες για ξέγνοιαστες διακοπές στην Ευρώπη.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αρχίζουν και πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το γραφείο και να περάσουν λίγες μέρες στο εξωτερικό. Είτε πάτε για πεζοπορία στα Καρπάθια, είτε κάνετε το γύρο των νησιών της Μεσογείου είτε επισκεφθείτε τα πολυάριθμα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Ευρώπης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας και να θυμάστε τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας για να γίνει το ταξίδι σας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και ξέγνοιαστο.

Κλείσατε τις βαλίτσες και είστε έτοιμοι να φύγετε; Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την ταυτότητά σας. Αν και δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ (παρά μόνον αν ταξιδεύετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία), πρέπει ακόμη να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο για το αεροπορικό ταξίδι ή απλά για να μπορείτε να αποδείξετε την ταυτότητά σας, π.χ. για να κλείσετε δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Οι γάτες, οι σκύλοι, ακόμη και τα κουνάβια χρειάζονται επίσης όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό διαβατήριο για τα κατοικίδια ζώα , το οποίο εκδίδεται από κτηνίατρο και πιστοποιεί ότι το ζώο έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Αν προορισμός σας είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία ή η Σουηδία, ο τετράποδος φίλος σας πρέπει να έχει υποβληθεί σε αγωγή για ακάρεα και εχινόκοκκο (ταινία).

Όταν πηγαίνετε στον προορισμό των διακοπών σας ή στο ταξίδι επιστροφής, μπορεί να αντιμετωπίσετε ορισμένες δυσκολίες: να ακυρωθεί ή να καθυστερήσει η πτήση σας, να χάσετε την ανταπόκριση ή να φθαρούν οι αποσκευές σας. Να θυμάστε ότι ως επιβάτης έχετε ορισμένα δικαιώματα και μπορεί να δικαιούστε αποζημίωση. Χάρη στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι επίσης ευκολότερη η σύγκριση των τιμών των πτήσεων, δεδομένου ότι οι τιμές που διαφημίζουν οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν όλους τους φόρους, τα τέλη και τις επιβαρύνσεις.

Το κινητό τηλέφωνο μας βοηθά να είμαστε σε επαφή με τους δικούς μας ακόμη κι όταν είμαστε μακριά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποδεικνύεται σωτήριο. Οι υψηλές τιμές περιαγωγής αποτελούσαν ισχυρό αντικίνητρο για τηλεφωνικές κλήσεις από το εξωτερικό, αλλά νέοι κανόνες English καθόρισαν το ανώτατο όριο σε 0,43 ευρώ το λεπτό για τις κλήσεις από κινητό στο εξωτερικό εντός της ΕΕ και σε 0,19 ευρώ για τις εισερχόμενες κλήσεις. Η αποστολή γραπτού μηνύματος δεν κοστίζει τώρα πάνω από 11 λεπτά.

Τέλος, είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ, θα πρέπει να θυμάστε μόνο έναν ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης - το 112 English. Μπορείτε να τον καλείτε δωρεάν από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό.

Περισσότερα για τα ταξίδια στην Ευρώπη

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι